Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

28. prosince 2016

MŮJ TIP - Le Maison Troisgros





Place Jean Troisgros, Roanne, Francie
Tel. +330 477716697
Email: troisgros@avo.fr
www.troisgros.com
Otevřeno Čt-Po 11:00-23:00, v zimě se nepodávají pondělní obědy




Z jídelního lístku:
Polévka z drštěk a plíčků s vlašskými ořechy a rajčaty (17€)
Ústřice (75€)
Kaviár Imperial s křepelčími vejci, nakládané houby (110€)
Kaštanové lupínky s fenyklem a piemontskými lanýži (130€)
Narychlo opečená žabí stehýnka s tamaryškem (85€)
Bylinkové cannelloni se zapečeným kozím sýrem (30 €)
Mušle Pierre Boulez s lanýži (110 €)
Pošírovaná kambala s nakládanou zeleninou (120 €)
Delikátní svatopetrská ryba a opékané hříbky (90 €)
Pikantní mořští raci scampi s citrusem bergamot (120 €)
Telecí brzlík na sladkých paprikových luscích (90 €)
Marinované a kořeněné jehněčí (90 €)
Sezamová zvěřina (90 €)
Trhané zaječí maso, proužky z hřbetu (100 €)
Kompot z hrušek, sultánského jablka a zázvoru (35 €)
Soufflé z čokolády a saké (35 €)
Pikantní med sour a tamaryškové knedlíčky dimsum (35 €)
Mangový a šafránový origami (35 €)
Apple Ali-Baba (35 €)


Upozornění: 
Jedno z míst, které by pravý labužník měl určitě navštívit, dokud je čas. Kousek západně od Lyonu je městečko Roanne, kde se snadno poptáte. Každé dítě ví, kde jsou Troisgrosovi. Manželé Marie-Pierre a Michel vedou tento legendární rodinný podnik v tradici svých předků od roku 1983. Po Michelově tatínkovi je dokonce nazváno náměstíčko. Mají samozřejmě tři hvězdy Michelin, už velmi dlouho. Ceny tomu odpovídají. Michel sám označuje své pokrmy za „delikátní“. Jeho raci nebo kachny - to je opravdu báseň, vynikající harmonie chuti a vůně, avšak decentní, žádný třeskutý efekt. Mají tu skvělé šneky po burgundsku, podávané s osmaženými malými rajčátky. Nebo kachní játra se skvělým bramborovým gratinem. S bramborovými pokrmy si Troisgros hraje jako kouzelník. K restauraci patří i hotýlek. V roce 1996 bylo otevřeno bistro Le Central naproti. Od roku 2008 funguje ještě Colline du Colombier, jen pár kilometrů od Roanne.