Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

11. ledna 2017

MŮJ TIP - Benoit







Rue StMartin 20, Paris 4, Francie
Tel.: 01 42 72 25 76
E-mail: sidonie.bompoil@alain-ducasse.com 
www.benoit-paris.com
Otevřeno každý den 12:00-14:00, Po-Čt  19:30-24:00, Pá-Ne 19:00-24:00




Z jídelního lístku:
Petrželková polévka s krutony (12€)
Krémová račí polévka s pažitkou (28€)
Naše paštika v kůrčičce, hlávkový salát, ořechový olej a plátky kapouna v česneku (28€)
Kachní Foie gras, toasty z pařížské briošky (32€)
Marinovaný uzený losos, teplý bramborový salát (22€)
Telecí jazyk Lucullus, srdíčko římského salátu a hořčice (24€)
Dušená špalda s mladými artyčoky (28€)
Devět hlemýžďů zapečených v másle v bylinkách (22€)
Filety Nantua z mořského jazyka, krémový špenát (52€)
Pošírovaný kanic s marinovanými mušlemi (52€)
Pečená kambala na mladém víně, lesní hříbky (48€)
Tlustý skotský lososový steak, sezonní zelenina a omáčka Béarnaise (34€)
Telecí hlava s omáčkou Ravigot (34€)
Malá porce domácího cassouletu z bílých fazolí (20€)
Rendlíček: brzlík, kohoutí hřebínky, kohoutí ledvinky, kachní Foie gras, lanýžový olej (48€)
Klasické vanilkové millefeuille (14 €)
Armagnacový moučník Savarin s lehkou šlehačkou (14 €)
Ledový pistáciový a mučenkový ovocný nugát (14 €)
Benoitovy profiterole s horkou čokoládovou omáčkou (14 €)
Ledové citrusové suflé (14 €)

Upozornění: 
Jeden z nejslavnějších současných šéfkuchařů světa Alain Ducasse má kromě svých několika tříhvězdičkových restaurací i několik bister, které se spokojují s jednou hvězdičkou. Mezi ně patří Benoit poblíž Tour StJacques a Centre Pompidou. „Nenajdete v Paříži typičtější pařížské bistro“,  tvrdí sám Ducasse. Bistro má bohatou historii, bylo poprvé otevřeno v roce 1912. Až do roku 2005, kdy převzal podnik Ducasse, zde vládla rodina potomků zakladatele Benoita Matraye. Chodili sem často umělci a návštěvníci nedaleké tržnice Halles. Bistro má dodnes příjemnou atmosféru udržující dojem starých časů. Ducasse osobně vytváří každodenní jídelní lístek. Když jsem tam loni jedl vynikající cassoulet, řekl mi číšník důvěrně, že je to recept  Alainova dědečka. V kuchyni je Ducasse zásadně zastupován šéfkuchařem Fabiennem Eymardem. V poledne tříchodové menu za 39€.