Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

16. března 2017

Dernier Cri



Žhavou novinkou tohoto týdne je zpráva ze Španělska, že tamní policie pátrá po skupině lidí, která minulý týden v jedné z restaurací na severozápadě země nezaplatila útratu ve výši několika tisíc euro - prostě utekla bez placení. Policisté prověřují podezření, že stejná banda „vyjídačů“ udeřila již na několika místech. Skupina více než sta lidí používá podle majitelů restaurací stejný postup. Nejprve si objednají hromadnou večeři a zaplatí zálohu. Pak snědí, co jim číšníci přinesou, a v jednu chvíli všichni prchnou.
         „Stalo se to během minuty. Bylo to naplánované a byl to davový úprk,“ řekl stanici BBC León Antonio Rodríguez, majitel restaurace v městečku Bembibre v oblasti Kastilie. Jeho podnik vyčíslil škodu za večeři vydávanou za oslavu křtin na zhruba 2000 eur (54.000 Kč). 
         Mnohem dráž přišla podobná návštěva o několik dní dříve majitelku restaurace v městečku Ponferrada, vzdáleném od Bembibre necelých deset kilometrů. Číšníci tvrdí, že skupina lidí prohlašovala, že oslavují svatbu - a zaplatila tisícieurovou zálohu. Tito lidé prý však projedli a propili desetkrát víc a nakonec během okamžiku zmizeli, aniž si toho číšníci všimli a měli šanci kasírovat. Majitelé obou podniků tvrdí, že na fotografiích poznali tytéž lidi. Policie podle španělských médií již identifikovala vůdce skupiny a pátrá po nich.
         I v českých restauracích se občas objevují případy, kdy hosté zmizí bez placení. Nikdy však ještě nedošlo k tak hromadnému případu, kdy se na akci podílí desítky lidí. Sám jsem byl nedávno v Ostravě přítomen situaci, kdy dva muži obědvali a pili (tři chody plus několik piv a panáků), potom odešli od nedojedených talířů a nedopitých sklenic (údajně zakouřit si ven, protože v hospodě se kouřit nesmělo) a už se nevrátili. Nezaplacená útrata prý se pohybovala kolem dvou tisícovek korun.