Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

30. března 2017

Dernier Cri




Žhavou novinkou tohoto týdne je zpráva, že televizní stanice TV Barrandov odvysílala pořad Takhle si tu žijeme o průzkumu, který provedli experti Vysoké školy chemicko-technologické ve spolupráci s dobrovolníky z řad studentů. Reportér Zdeněk Rejšek vyrazil na nákupy za hranice (tedy především německé), ochutnával a srovnával. Už při pohledu na složení ale bylo jasno. O sedm procent méně masa v rybích prstech, o deset procent méně tuku v margarínu, o čtyřicet procent méně čajového extraktu v ledovém čaji a dalo by se pokračovat. A teď se podržte, vše bylo paradoxně levnější u sousedů. Toto v podstatě amatérské zkoumání potvrzuje i výzkum zmíněných expertů z VŠCHT.  Ti srovnávali složení 23 párů na první pohled stejných výrobků. Stejný výrobce, stejný obal, ale u některých radikálně jiné složení. Třeba jeden lančmít byl na německém trhu složený z vepřového masa, kdežto pro český trh byl tentýž výrobek uplácán z tzv. separátu, tedy semletých živočišných zbytků.