Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

9. března 2017

Dernier Cri



Žhavou novinkou tohoto týdne je vydání michelinské publikace Main Cities of Europe, v níž jsou pravidelně hodnoceny také restaurace sídlící v Praze. Michelin ve svém hledáčku žádné jiné české město nemá, takže šanci na hvězdu si musejí nechat zajít například brněnské restaurace, i kdyby byly sebelepší. Nedávno jsem podotkl, že jsem zvědav, čím nás tentokrát Michelin překvapí. Myslel jsem to samozřejmě ironicky, protože každé překvapení ze strany Michelinu bylo zatím spíše překvapením nemilým. 
       A stalo se. Žádná nová hvězdička (u Grand Cru s šéfkuchařem Janem Punčochářem už je to opravdu trapné, já sám dávám tomuto podniku v prestižním Der Feinschmecker známku rovnající se dvěma hvězdám Michelin!) a jen jeden nový Bib. Karlínská restaurace Eska (která patří do skupiny vedené Tomášem Karpíškem, jako například hvězdičková La Degustation) dostala ocenění Bib Gourmand, což značí, že se zde podle inspektorů Michelinu servíruje „výjimečné jídlo za rozumnou cenu“. Například smaženka s cibulí za 135 Kč, vepřový jazyk s křenem za 298 Kč či krupicová kaše za 165 Kč.  Je ovšem třeba dodat, že pro Michelin je „rozumná cena“ 20 euro za pokrm, což v přepočtu znamená 540 Kč.
       Pokud jde o srovnání s ostatními evropskými velkoměsty, je na tom Praha pořád velmi bídně. Šéfredaktorka michelinské publikace Rebecca Burrová se neustále vymlouvá na „nedostatek kreativity českých kuchařů“, avšak podle mého názoru je problémem spíše nedostatek kreativity michelinských inspektorů. Znám osobně mnoho dvouhvězdičkových restaurací ve Francii, které se nemohou svou kvalitou rovnat pražské Grand Cru. 
      Dvě hvězdičky získalo poprvé 12 restaurací z velkoměst, mezi nimi například vídeňský Amador. Tři hvězdičky získala poprvé barcelonská Lasarte.
      Jedno překvapení zde však je: pověstná kodaňská Noma (která se v prestižní anglické anketě San Pellegrino pravidelně umisťuje na předních místech mezi nejlepšími restauracemi světa) přišla rázem o své dvě hvězdy! O obě najednou! Proč? Pro vysvětlení dodávám, že jde o restauraci, kterou si za vzor bere pražský Field, který loni získal první hvězdičku a letos ji obhájil.