Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

6. dubna 2017

Dernier Cri



Žhavou novinkou tohoto týdne je zpráva o prodeji čerstvých mladých kopřiv velkoobchodním řetězcem Makro. Kilo čerstvých kopřiv stojí takřka 600 korun, padesátigramové balení vyjde na necelých třicet. Z pohledu obchodníka se není čemu divit. Mladé kopřivy jsou dnes v módě jako údajné královny léčivých rostlin, kterou mohou na jaře mimo jiné sloužit k očistě organismu. Navíc se přidávají do velikonoční nádivky.
         Kopřiv je samozřejmě všude plno a lidé spíše řeší, jak se jich zbavit. Jenže i Češi se podle obchodníků začínají pomalu ale jistě chovat podle západního trendu, kdy raději kupují v městech i snadno dostupné rostliny, než aby jezdili na venkov a namáhali se jejich sběrem. Navíc jen mladičké kopřivy jsou labužnicky zajímavé.
         „Jde o sezonní zboží, které prodáváme ve velkých objemech,“ prohlásila mluvčí Makra. Mladé kopřivy jsou žádány především právě před velikonočními svátky, kdy je nakupují restaurace i soukromníci pro přípravu tradičních velikonočních nádivek.
         Právě nyní začínají kopřivy růst – a Makro tvrdí, že už je má v nabídce nejméně čtrnáct dní. A to dokonce - jak tvrdí vedení firmy - v „biokvalitě“. Není totiž kopřiva jako kopřiva. „Čerstvé kopřivy jsou původem z České republiky a jsou dodavatelem sbírány v chráněných krajinných oblastech na základě výjimek udělených ke sběru v těchto katastrech. Jedná se o produkt bez pesticidů,“ uvedla mluvčí Makra.
         Zatímco volně rostoucí plevel může podle ní překračovat třeba limity pro množství obsaženého olova, farmářská kopřiva prodávaná v Makru podléhá kontrole kvality. Mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny Karolína Šůlová si však nevybavuje, že by jakákoliv firma v Česku požádala o výjimku na sběr kopřiv v chráněných krajinných oblastech. Podle paní Šůlové totiž ani žádná výjimka pro sběr kopřiv není potřeba. A to i na území CHKO, pokud se nejedná vysloveně o oblast se zákazem vstupu.
         Takže chcete-li si připravit parádní velikonoční nádivku, zvanou též „hlavička“ (vařené uzené vepřové maso, rohlíky, vejce, sádlo, mléko, muškátový oříšek, pažitka, majoránka, petrželka, pepř a sůl, vše zapečené v troubě s mladými kopřivami) máte možnost.