Žhavou novinkou tohoto týdne je zpráva o prodeji čerstvých mladých kopřiv velkoobchodním řetězcem Makro. Kilo čerstvých kopřiv stojí takřka 600 korun, padesátigramové balení vyjde na necelých třicet. Z pohledu obchodníka se není čemu divit. Mladé kopřivy jsou dnes v módě jako údajné královny léčivých rostlin, kterou mohou na jaře mimo jiné sloužit k očistě organismu. Navíc se přidávají do velikonoční nádivky.
Kopřiv je samozřejmě všude plno a lidé spíše řeší, jak se jich zbavit. Jenže i Češi se podle obchodníků začínají pomalu ale jistě chovat podle západního trendu, kdy raději kupují v městech i snadno dostupné rostliny, než aby jezdili na venkov a namáhali se jejich sběrem. Navíc jen mladičké kopřivy jsou labužnicky zajímavé.
„Jde o sezonní zboží, které prodáváme ve velkých objemech,“ prohlásila mluvčí Makra. Mladé kopřivy jsou žádány především právě před velikonočními svátky, kdy je nakupují restaurace i soukromníci pro přípravu tradičních velikonočních nádivek.
Právě nyní začínají kopřivy růst – a Makro tvrdí, že už je má v nabídce nejméně čtrnáct dní. A to dokonce - jak tvrdí vedení firmy - v „biokvalitě“. Není totiž kopřiva jako kopřiva. „Čerstvé kopřivy jsou původem z České republiky a jsou dodavatelem sbírány v chráněných krajinných oblastech na základě výjimek udělených ke sběru v těchto katastrech. Jedná se o produkt bez pesticidů,“ uvedla mluvčí Makra.
Zatímco volně rostoucí plevel může podle ní překračovat třeba limity pro množství obsaženého olova, farmářská kopřiva prodávaná v Makru podléhá kontrole kvality. Mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny Karolína Šůlová si však nevybavuje, že by jakákoliv firma v Česku požádala o výjimku na sběr kopřiv v chráněných krajinných oblastech. Podle paní Šůlové totiž ani žádná výjimka pro sběr kopřiv není potřeba. A to i na území CHKO, pokud se nejedná vysloveně o oblast se zákazem vstupu.
Takže chcete-li si připravit parádní velikonoční nádivku, zvanou též „hlavička“ (vařené uzené vepřové maso, rohlíky, vejce, sádlo, mléko, muškátový oříšek, pažitka, majoránka, petrželka, pepř a sůl, vše zapečené v troubě s mladými kopřivami) máte možnost.