Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

21. září 2017

Dernier Cri



Žhavou novinkou tohoto týdne je zpráva, že belgický vinař Filip Decroix (49 let) předvedl novinářům a hostům poprvé „pivní víno“. Na etiketě je název Steenstraetse Hoppewijn – a v poditulu je uvedeno, že jde o perlivé bílé víno s pivní hořkostí. Této pivní hořkosti dosáhl prý Decroix tím, že zkombinoval klasické víno odrůdy Chardonnay s belgickým chmelem. Decroix měl údajně jasný cíl - stvořit takové víno, které by i Belgičany (vášnivé pivaře) zaujalo. Poté, co jeho „pivní víno“ ochutnali první sommeliéři, objevily se v tisku názory, že nový nápoj může být velmi úspěšný a na trhu (především belgickém) se může stát hitem. Hledání správné kombinace bílého vína a chmele však znamenalo komplikovaný a nákladný proces, takže láhev Steenstraetse Hoppewijn určitě nebude levná.

Decroix tvrdí, že dlouhou dobu prováděl experimenty, upravoval kvantitu přidaného chmele a postupně se učil, že i teplota chmele a jeho zralost ve velké míře ovlivňuje výslednou chuť moku. Teprve letos v dubnu se mu podařilo najít správné složení a postup. Teprve po vyzkoušení 13 druhů chmelu pak došel ke kombinaci dvou z nich - jeden nakonec vybral kvůli aroma, druhý potom kvůli chuti.

„Od dubna tu mám experty, kteří ochutnávají mé hoppewijn a jejich komentáře jsou pro mne velkým příslibem,“ prohlásil Decroix, který zatím nechal naplnit 3000 lahví, ale už pracuje na druhé dávce 8000 lahví. V současné době se spokojuje tím, že dodává do místních restaurací a specializovaných obchodů s alkoholem v Ypres, zvažuje ale stále další možnosti.

Chmelové víno ovšem není prvním zběsilým nápadem belgického vinaře. Před několika lety přišel s bílým vínem ochuceným extraktem z makových semen, který získal velkou popularitu ve Velké Británii. Zpočátku měl velké množství objednávek, ale brzy se ukázalo, že šlo o úspěch jen krátkodobý. Po teroristických útocích v Bruselu a brexitové kampani ve Velké Británii objednávky ustaly, a Decroix tak musel začít hledat něco nového. A našel...

Mimochodem: nedávno jsem objeil podobnou novinku na českém trhu. Je to pivní pálenka, kterou nabízejí v renovovaném Parostojním pivovaru v Lobči u Mšena, který byl nedávno nádherným způsobem renovován a zachráněn.