Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

19. října 2017

Dernier Cri








Žhavou novinkou tohoto týdne je zpráva o úspěšné výrobě klasického jablečného cidru v Českém Švýcarsku ze starých sudetských odrůd jablek. Stoprocentně přírodní produkt začali řemeslně vyrábět jako koníček dva původní pivaři. Produkt nazvaný BB cidre získal nyní označení regionální výrobek Českého Švýcarska. 

Pavel Brabec založil na jaře 2016 firmu s Radimem Burkoněm. Cidre, jehož popularita v Česku každým rokem stoupá, se vyrábí výhradně z jablek. Nelze však použít jablka konzumní, která jsou sladká. Ideální jsou staré odrůdy, které mají široké spektrum vůní a chutí, pokud možno až deset různých druhů. Ve Šluknovském výběžku je právě těchto původních odrůd jablek dostatek.

„První rok jsme vyrobili 1 100 litrů, následující rok 11 tisíc litrů,“ říká Burkoň. Letos se jablek urodilo málo, i na severu Čech je propad úrody značný, přesto výroba běží. Jablka se omyjí, nadrtí a šťáva ručně vylisuje, pak se stočí do tanků, kde kvasí. „Průběžně kvasící mošt přetáčíme, abychom ho zbavili kalů a zpomalili fermentaci. Když kvašení ustává a cidre je vyčištěný, přetočíme ho naposledy. Po ustálení ho ručně stáčíme do lahví a necháváme v nich dozrávat,“ prohlašují výrobci. Nejkratší proces trvá od podzimu do jara. První cidre z jablek moštovaných na podzim lze poprvé ochutnat zhruba v dubnu následujícího roku.

V nabídce má firma lahvičky o objemu 330 mililitrů. Cidre není filtrovaný ani pasterizovaný, a jak říkají výrobci, je drsný jako krajina, odkud pochází. A právě na severu Čech ho zatím také nejvíce prodávají právě jako lokální výrobek. Vedle přírodního cidru mohou zákazníci ochutnat cidre s fenyklem, chmelem, se zázvorem a se zeleným jasmínovým čajem.

Cidre obsahuje vysoké množství antioxidantů. Jeho pravidelné pití tak přispívá k upevnění zdraví a opít se po něm lze poměrně příjemně. „Nepoužíváme siřičitany, je bez alergenů,“ vyzdvihuje Burkoň. Majitelé by ho doporučili k řadě jídel. „Hodí se ke kachně i ke sladkým knedlíkům, jeho využití je tak všestranné...“