Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

1. února 2018

Dernier Cri








Žhavou novinkou tohoto týdne je zpráva Českého statistického úřadu, že v roce 2017 vypil každý obyvatel České republiky v průměru 7 litrů lihovin, 19,5 litru vína a 147 litrů piva. Do tohoto průměru se samozřejmě započítávají i děti a přestárlí.

Naše spotřeba sice v dlouhodobém pohledu neustále mírně klesá, nicméně i tak je to slušný výsledek, v Evropě zřejmě pořád nemáme konkurenci.

Zajímavá jsou čísla týkající se tvrdého alkoholu. Pokud jde o oblibu jednotlivých druhů, jednoznačně vede rum a vodka - ty představují téměř polovinu spotřeby tvrdého alkoholu. Teprve s odstupem následuje brandy, ovocné destiláty a whisky. Roste však údajně obliba likérů. Metanolová aféra prý způsobila, že Češi se od levných a podomácku vyrobených lihovin přesunují ke kvalitnějším. Konzumace tvrdého alkoholu ostatně klesá i tak. Dnes jsme na číslech z roku 2011 a spotřeba alkoholu v nejbližších pěti letech bude zřejmě buď stagnovat, nebo klesat.