Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

1. března 2018

Dernier Cri




Žhavou novinkou tohoto týdne je zpráva, že Pražská šunka byla schválena Evropskou unií jako originální česká specialita a bude zařazena do seznamu, který ji ochrání před napodobováním. Je to seznam Zaručených tradičních specialit (ZTS). Název Pražská šunka, včetně dalších jazykových variant, bude tedy oficiálně zapsán do rejstříku zaručených tradičních specialit Evropské unie. Oznámilo to ministerstvo zemědělství ve své tiskové zprávě. Výrobek s tímto názvem tak bude možné ve všech členských státech vyrábět pouze dle zapsané specifikace. Výrobek bude označen evropským žlutomodrým logem a zapsán v úředním věstníku v březnu 2018. Musí však vždy splňovat přesnou recepturu a technologii výroby.

Žádost se u Evropské komise projednávala přibližně šest let. Zatím má ČR v seznamu (spolu se Slovenskem) čtyři potraviny - Tradiční špekáčky, Liptovský salám, Spišské párky a Tradiční lovecký salám. O možnost mít na seznamu i šunku usilovali čeští výrobci od roku 2012.
„Naším cílem je zajištění kvalitních potravin. U Pražské šunky jde navíc o zachování tradiční metody výroby a receptury, které si uzenáři předávají desetiletí. Výrobci této vysoce jakostní uzeniny teď budou moci využít evropské logo, ze kterého zákazník jednoduše zjistí, že si kupuje výjimečnou potravinu,“ řekl ministr Jiří Milek.

Podle výkonného ředitele Českého svazu zpracovatelů masa Jana Katiny však nejde o absolutní výhru. Nová specialita bude zapsána v úředním věstníku v březnu. Je tam ale pětileté přechodné období, kdy se nic nestane. Kdo to bude chtít vyrábět jako ZTS, tak to musí vyrábět podle pravidel, ale nebude to povinnost jako ZTS vyrábět po dobu pěti let. Podle něj za přechodným obdobím stojí hlavně Slovensko, které chtělo nižší výrobní standardy s vysokým nástřikem vody a možnost přídavku drůbežího masa. Jednání o udělení loga tak byla podle ministerstva poměrně komplikovaná, zástupci České republiky se totiž museli s ostatními členskými státy shodnout na přesném receptu i způsobu výroby.
Pražská šunka s logem Zaručené tradiční speciality EU má tři varianty - Pražská šunka na kosti, Pražská šunka bez kosti a Pražská šunka - konzerva.
Jako Pražská šunka se už od poloviny 19. století označuje jeden z nejznámějších potravinářských produktů, který má původ v České republice. V tuzemsku se název tradičně používá pro šunku nejvyšší jakosti z vepřové kýty, kde je původní oválný tvar masa zachován použitím takzvaného pražského řezu. Zároveň ji však vyráběli a dodnes vyrábějí také v dalších evropských státech - například v Itálii, Rakousku nebo Německu.

Je zde ovšem jeden velký problém, o kterém se v našich médiích zatím mlčí. Každý certifikovaný potravinářský výrobek totiž nutně musí mít svou apelaci – tedy kontrolní úřad, jenž stanovuje přesné podmínky pro udělení certifikátu. V případě Pražské šunky jde především o původ a kvalitu masa, z něhož je šunka vyrobena. A pak také jde o místo, kde je vyrobena. To by mělo být pochopitelně co nejblíž Praze. A apelace Pražské šunky je zatím v nedohlednu. Vláda o její vznik viditelně nestojí. Proč?

Dnes se totiž Pražská šunka vyrábí v největším množství v Kosteleckých uzeninách (patřících Agrofertu a tedy panu Babišovi). A vyrábí se z polského vepřového masa. Co s tím?