Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

22. března 2018

Dernier Cri




Žhavou novinkou tohoto týdne je zpráva o šíření falešné zprávy, týkající se definitivního uzavření sýrárny v Sedlčanech, která vyráběla proslulý sýr Hermelín. Webová stránka s názvem „Náboženský extremismus“ minulou středu sdílela nepřesnou informaci o tom, že francouzská společnost bez náhrady zavřela sedlčanskou sýrárnu vyrábějící známé hermelíny. Tuto zprávu, jež je ve skutečnosti hoaxem, převzala ihned mnohá česká i zahraniční média.

„V Sedlčanech Francouzi definitivně zavřeli sýrárnu, továrnu na slavný Hermelín. O práci přišlo ,pouhých‘ 250 lidí, pracovaly tam často celé rodiny, někteří zkušení sýraři už 3-4 generace. Továrna zůstane pár let zavřená a pak ji prodají s podmínkou, že se tam nesmějí vyrábět mléčné výrobky. I kdyby se místní sýraři dali dohromady a začali podnikat, musí startovat od píky v garáži. Všichni teď budete žrát dotované francouzské sýry a basta,“ píše se v zavádějícím příspěvku, kterému uvěřily stovky lidí.

Pravdou však je pouze to, že firma Savencia Fromage & Dairy Czech Republic po téměř 70 letech přestane postupně vyrábět slavný Hermelín v Sedlčanech. To je však jediné pravdivé na celém příspěvku.

Výroba v Sedlčanech má být snižována postupně, ukončení je plánováno příští rok v květnu. Firma chce zachovat vazby na dodavatele mléka, volné prostory hodlá nabídnout pro jinou výrobu. Někteří zaměstnanci dostanou nabídku pracovat v Hesově nebo v dalším výrobním závodě Savencie v Hodoníně. Odcházejícím lidem chce firma vyplatit nadstandardní odstupné.

Reportéři České televize zjistili, že společnost Savencia Fromage & Dairy Czech Republic chce výrobu Hermelínu kvůli zvýšení efektivity do roka a půl postupně přesunout do závodu v Hesově na Havlíčkobrodsku.

Starosta Sedlčan Jiří Burian (ODS) prohlásil: „Areál je majetkem sýrárny. Jejich ředitel říkal, že tam může přijít třeba pekařství, což je ale nesmysl, nebo zámečnictví, a to je úplná blbost. Já s tím zásadně nesouhlasím, ale ta konkrétní jednání teprve povedu. Nicméně se mi po včerejší medializaci přihlásilo několik firem, které by měly zájem mlékárnu nahradit“.

Není tedy pravdou, že výroba sýra v Sedlčanech definitivně skončila. Postupně však bude končit výroba jedné konkrétní firmy. Není také pravdou, že Česká republika přijde o výrobu hermelínů a mléčné výrobky se sem budou dovážet ze zahraničí. O podmínce, že by v Sedlčanech nemohla pokračovat jiná mléčná výroba, není nic známo.