Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

10. května 2018

Dernier Cri










Žhavou novinkou tohoto týdne je zpráva, že v českých obchodech se bude poprvé prodávat chléb vyrobený z rozemletých cvrčků! Jako první český supermarket bude chléb z cvrččí mouky prodávat Penny Market. Pečivo s hmyzím přídavkem bude nabízet ve všech 347 tuzemských prodejnách. Chléb pečený z mouky ze směsi sušených a rozdrcených cvrčků a pšeničné mouky obsahuje daleko víc proteinů a bílkovin než normální chleba. Jedno balení stojí 49,90 koruny a obsahuje téměř dvě stovky cvrčků. Vedle pečiva nabízí řetězec i fitness tyčinky z cvrččí mouky. Tyto produkty budou zatím v nabídce zařazeny pokusně, o zařazení do trvalého sortimentu samozřejmě rozhodne zájem zákazníků. 

Chléb z cvrččí mouky bude Penny Marketu dodávat česká firma SENS Foods, která má farmu a techniku na výrobu cvrččí mouky v Thajsku. Díky zvyšující se poptávce může společnost zvětšit svou farmu v Thajsku. Během pár měsíců bude schopná vyrobit 3,5 tuny cvrččí mouky měsíčně. Podle objemu se tak stane největší továrnou svého druhu na světě. Směs od ní odebírá Hradecká pekárna - ta ji následně přimíchává do pečiva, na pultech řetězce pak lidé najdou už hotovou kostku chleba. Výhodou cvrččí mouky je, že nemá žádnou chuť a může se přidávat do produktů, které lidé znají a na které jsou zvyklí.

Chleba z cvrččí mouky začalo na konci loňského roku prodávat i jedno pekařství ve Finsku. Finská verze chleba obsahuje dvě procenta hmyzí směsi, v Česku tvoří dokonce desetinu. Poptávka po dalších potravinách a touha zacházet lépe se zvířaty zvýšila zájem o hmyz jako zdroj proteinů v několika západních zemích. Loni v létě například švýcarský řetězec supermarketů Coop oznámil, že bude prodávat hmyzí hamburgery nebo koule z rozemletých moučných červů.

Cvrččí mouka má sice slovo „mouka“ v názvu, ale chléb z ní samotné nenakyne. K surovině, k níž by lidé možná měli odpor, se proto přidává normální mouka z obilí.

Na Západě se dnes už hmyz prodává na speciálních trzích a je vyhledávanou pochoutkou zejména pro ty, kteří dodržují bezlepkovou dietu nebo chtějí chránit životní prostředí, protože hmyz spotřebuje méně půdy, vody a krmiva než velcí živočichové.

Podle nového nařízení Evropské unie, které platí od letošního roku, se považuje hmyz za potravinu nového typu. Nyní by se měl stav sjednotit. Novelu veterinárního zákona, která by reagovala na novou evropskou legislativu, připravuje Státní veterinární správa. V Česku je již sedm chovatelů, kteří však zatím všechny své produkty vyvážejí mimo republiku do dalších členských států Evropské unie.