Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

6. září 2018

Dernier Cri









Žhavou novinkou tohoto týdne je zpráva, že restaurace McDonald’s ve francouzském městě Marseille má být nahrazena restaurací arabskou, která má nabízet pouze pokrmy připravené ve stylu Halal, což odpovídá muslimským zásadám. Zpráva vyvolala velký odpor u obyvatel čtvrti Saint-Bartelémy, kde McDonald´s až do dnešních dnů fungoval. Restaurace byla v této chudé čtvrti místem, kde se dalo jíst levně a proto se zde scházely přátelé a rodiny, zejména mladá generace. Nehledě na to, že v této restauraci mohli pracovat právě mladí lidé, kteří v období těžké nezaměstnanosti jinde slušné zaměstnání nenašli. Svou šanci pracovat zde často dostali i lidé, kteří nedávno vyšli z vězení. Právě mladí lidé teď bojují za zachování McDonalda a odmítají arabskou restauraci, která jim v mnoha směrech nevyhovuje.

Nejde však o politický ani o náboženský spor.

„Mladí lidé, kteří nemají stáže, často končí tady. Svou první práci najdou právě u McDonald’s,“ dodává Salim Grabsi, člen sdružení tamních obyvatel, který je sám Arab a měla by mu tedy arabská restaurace vyhovovat. McDonalda označuje za „centrum komunitního života“.

Slovo Halal znamená v překladu „povolený, přípustný“ - a je to termín označující veškeré předměty a činnosti každodenního života, jež jsou podle islámské tradice povoleny. Nejčastěji se tento pojem používá ve spojitosti s potravinami, které je muslimům povoleno konzumovat, vztahuje se však také na léčiva či kosmetiku. Židé používají v podobném smyslu termín „košer“. Mezi zvířata, která je povoleno konzumovat, patří (podobně jako u „košeru“) většina býložravců, ryby a ptáci (kromě dravců). Zakázány jsou pokrmy z vepřového masa, krve, zdechlin, hmyzu, obojživelníků, alkoholu. Zakázáno je rovněž jídlo, nad nímž nebylo vysloveno jméno Alláhovo. Tyto pokrmy jsou v Koránu označovány jako „harám“ - tedy škodlivé.

K této zprávě musíme dodat, že v Praze v současné době funguje asi 30 poboček McDonald´s, zatímco restaurací podléhajících stylu Halal je asi 25.