Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

13. září 2018

Dernier Cri









Žhavou novinkou tohoto týdne je smutná zpráva o úmrtí Martina Baťhy, jednoho z nejlepších českých barmanů současnosti. Bylo mu teprve 38 let a v poslední době se léčil, neboť onemocněl blíže nepojmenovanou vážnou chorobou. Talentovaný barman často vystupoval i na společenských akcích, kde předváděl své dokonalé flair show. Exhibiční barmani o něm často mluvili jako o průkopníku flairu u nás.

Flair barmanství je podávání alkoholických i nealkoholických nápojů s netradičními někdy až akrobatickými prvky a pohyby. Technicky řečeno, Flair je akt točení, házení do vzduchu, žonglování, balancování a chytání lahví, nápojů a ostatních barových pomůcek během procesu výroby koktejlů. Flair je umělecká forma barmanského stylu práce, je to souhra efektivnosti se stylem. Přesná definice neexistuje. Tento styl se provozuje neoficiálně už nejméně 150 let. Americký bájný barman Jerry Thomas v polovině 18. století míchal nápoj zvaný Blue Blazer, při jehož přípravě přeléval hořící whisky z jednoho hrnku z výšky do druhého tzv. „dlouhým nalitím“. Každý z barmanů, který někdy naléval ze dvou či více lahví v jedné ruce najednou, používal flair! Barmanství bez flairu je jak tancování bez rytmu, mnoho lidí to dělá a to pouze kvůli pohybu. V současné době se flair stává přirozenou částí stylu barmana.

Pracovní Flair (neboli Working Flair) je forma flairu, jejímž posláním je zrychlení práce barmana: jsou to jasné, rychlé pohyby při práci například s plnou lahví nezpomalující výrobu koktejlu. Je to práce vyjadřující se elegancí, usnadněním pohybu, zrychlením a zábavou.

Show neboli Exhibition Flair je forma flairu, která je prezentována především pro zábavu na různých společenských akcích, v médiích a v neposlední řadě barmanských soutěžích. Show Flair vyžaduje speciální přípravu a trénink. Je to soubor kombinací různých pohybů do speciálních choreografických sestav. Většinou není na tuto formu flairu v běžných koktejl barech čas a někdy ani prostor. Používají se lahve, které jsou naplněny pouze 2 – 6 cl alkoholu. Při této formě flairu se ocitají ve vzduchu 2,3,4 a někdy i více lahví nebo jiné barmanské pomůcky jako například šejkr (tin) ale dokonce i Fire show tedy „hořící lahve“.

Martin Baťha byl členem Czech Flair Teamu a České barmanské asociace. Byl také několikanásobným mistrem ČR ve flair bartendingu a držitelem bronzové medaile z mistrovství světa IBA na Kubě. Baťha měl svůj blog, lektoroval v Jan Becher Pernod Ricard barové akademii, provozoval cateringovou agenturu. V posledních letech často zastával funkci komisaře flairových soutěží. Naposledy letos v únoru na Havana Club Flair Cupu – avšak kvůli zhoršujícímu se zdravotnímu stavu pracoval pouze na dálku prostřednictvím on-line videopřenosu.