Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

13. prosince 2018

Dernier Cri









Žhavou novinkou tohoto týdne je zpráva o výsledcích soutěže oblíbenosti světových restaurací podle cestovatelského portálu TripAdvisor. Restaurace jsou hodnoceny svými hosty na internetové síti. Někteří odborníci sice tvrdí, že toto hodnocení není seriózní (nedávno byl například objeven podvod, podle kterého byl na TripAdvisoru vyhlášen jako nejlepší v Londýně podnik, který vůbec neexistuje), avšak přece jen je nutno určitou váhu tomuto hodnocení přiznat.

Podle nejnovějšího hodnocení se tedy nejlépe na světě najíte ve francouzské restauraci Au Crocodile ve Štrasburku. Ještě nedávno měla tato restaurace dvě hvězdičky od Michelina, nyní má jen jednu. Jejím majitelem a šéfkuchařem je Philippe Bohrer, který nahradil společně s Franckem Peluxem před několika lety legendárního Emila Junga. Jung se svou manželkou Monique založil tuto noblesní restauraci v úzké uličce poblíž hlavního štrasburského náměstí v roce 1971. V roce 1989 získal Jung na tomto místě tři hvězdy od Michelinu a stal se jedním z nejuznávanějších francouzských šéfkuchařů.

Restaurace je oblíbená mezi některými zaměstnanci a poslanci nedalekého Evropského parlamentu. O jejím prvenství se rozhodlo v cenách cestovatelského portálu TripAdvisor na základě uživatelských hodnocení. České podniky se do výběru nedostaly.

Čtyřchodové menu vás bude v této restauraci stát v přepočtu asi 2800 korun na osobu. Hosté si v podniku mimo jiné pochvalují i skvělou prezentaci neboli food styling a dobře spárovaná vína. Upozorněme alespoň na některé speciality, jimiž je podnik slavný: žabí stehýnka na chlorofylu, trubičky Canelloni se smrži a americkou omáčkou, čokoládový krém Carambar se skořicovým likérem.

Druhé a třetí místo patří španělským restauracím Martin Berasategui v Lasarte a El Celler de Can Roca v Gironě. První z nich je držitelkou dokonce tří michelinských hvězd a nese jméno po svém šéfkuchaři, který prestižní gastronomické ocenění dostal dohromady osmkrát. Podnik na třetí příčce sice nemá hvězdu ani jednu, zato má z 91 procent skvělé hodnocení na TripAdvisoru.

Rovněž restaurace na čtvrté příčce je evropská: nottinghamská Sat Bains byla v roce 2003 podle Daily Mailu prvním podnikem v tomto anglickém městě, který obdržel michelinskou hvězdu. Od té doby stihl získat ještě další.

Za dalšími podniky by bylo třeba urazit už poněkud delší cestu, páté místo má Restaurante Benazuza v mexickém Cancúnu, šesté La Colombe v jihoafrické Constantii a sedmé TRB Hutong v Pekingu. Osmá je Ristorante Villa Crespi v italském Orta San Giulio, devátá The Grove v novozélandském Aucklandu a první desítku uzavírá David’s Kitchen v thajském Čiang Mai.