Největší zmatek můžete mít u nápojů. Složení míchaných nápojů někdy není uvedeno. Mohlo by vás vyděsit. Takže: Miš-Maš je směs limonády Fanta a červeného vína. Bambus je směs červeného vína a coca-coly. Špeci je směs coca-coly a limonády Fanta (je dražší než alkoholové směsi, dražší je rovněž voda bez bublinek, s bublinkami stojí méně). Gemišt je vinný střik (bílé víno a minerálka). Radla je směs limonády Sprite a piva. Diesel je směs coca-coly a piva. Zábavné, že?
Chorvatské portské se jmenuje Prošek, Dioklecián je lepší než Hectorovich.
A teď jídlo: blitva je mangold, výborná je směs mangoldu a brambor, je to příloha podobná naší lepenici. Ale pozor, neplést si s lepenjou. Chorvatská lepenja je výborný domácí chléb v podobě placky.
Chorvati dělí ryby na dvě kategorie. První kategorie je kvalitnější a dražší než druhá. Do první kategorie patří například pražma (orada), mořčák (brancin), zubatec (zubatac), mořan (šargo), mořský ďas (rošpo) a mořský jazyk (list). V druhé kategorii jsou makrely, hejci a sardinky. Zajímavé jsou rybičky zvané girice, česky se jim říká pikarelka, oficiální název je modrák skvrnitý. Tyto rybičky se smaží bez kuchání vcelku jako u nás grundle. Lepší jsou, když se trošku připraží a křupou.
Jestliže vám čísník přinese girice málo upražené, neváhejte ho požádat, aby je ještě chvíli pražil. Smažené (pržene) sardinky nebo sardelky (sardina, srdela) se na jídelních lístcích objevují častěji, u nich však už musí být rybka vykuchaná a hlavička a páteř nejsou obvykle tak křehké, aby se daly rozkousat a polknout. Nakonec si dovolím doporučit plněné kalamáry (punene lignje), to je pochoutka, pokud kuchař je dostatečně šikovný a surovina naprosto čerstvá.
Chorvatské portské se jmenuje Prošek, Dioklecián je lepší než Hectorovich.
A teď jídlo: blitva je mangold, výborná je směs mangoldu a brambor, je to příloha podobná naší lepenici. Ale pozor, neplést si s lepenjou. Chorvatská lepenja je výborný domácí chléb v podobě placky.
Chorvati dělí ryby na dvě kategorie. První kategorie je kvalitnější a dražší než druhá. Do první kategorie patří například pražma (orada), mořčák (brancin), zubatec (zubatac), mořan (šargo), mořský ďas (rošpo) a mořský jazyk (list). V druhé kategorii jsou makrely, hejci a sardinky. Zajímavé jsou rybičky zvané girice, česky se jim říká pikarelka, oficiální název je modrák skvrnitý. Tyto rybičky se smaží bez kuchání vcelku jako u nás grundle. Lepší jsou, když se trošku připraží a křupou.
Jestliže vám čísník přinese girice málo upražené, neváhejte ho požádat, aby je ještě chvíli pražil. Smažené (pržene) sardinky nebo sardelky (sardina, srdela) se na jídelních lístcích objevují častěji, u nich však už musí být rybka vykuchaná a hlavička a páteř nejsou obvykle tak křehké, aby se daly rozkousat a polknout. Nakonec si dovolím doporučit plněné kalamáry (punene lignje), to je pochoutka, pokud kuchař je dostatečně šikovný a surovina naprosto čerstvá.