
Jako každý rok, i letos se po zveřejnění výsledků ankety Grand Restaurant, kterou pořádá už 16 let Pavel Maurer (a znovu mu za to budiž vzdán dík!), objevily udivené námitky a protesty. Inu, je to anketa! Ale přece jen si dovolím několik podotknutí, aby bylo jasno. Za prvé: my, kteří sledujeme výsledky od počátku ankety, jsme si nemohli nevšimnout, že jsou v ní logicky zvýhodněny restaurace, do kterých tolik lidí nechodí. Proč? Nuže proto, že čím víc hlasujících vyjádří svůj názor na dotyčný podnik, tím nižší musí zákonitě být výsledná známka. Protože se určitě objeví i někdo, komu nechutnalo. Například: vznikne nová hospoda, o které ještě nikdo neví. Já a několik mých kamarádů se dohodneme, že jí všichni shodně dáme jedničky. Jen jedničky. A protože o tom podniku nikdo jiný hlasovat nebude, naše hospoda suverénně zvítězí. Nevím přesně, kolik hlasujících musí minimálně hodnotit jeden podnik, aby byl přijat do ankety. Ale předpokládám, že to nebude víc než stovka. Jestliže tedy zvítězí Terasa u zlaté studny, do které – přiznejme si to – moc Čechů nepřijde, potvrzuje to moji domněnku. Za druhé: tři kategorie, v nichž se hlasuje, nemají stejnou hodnotu. Já osobně bych kategorii „interiér“ dával v celkovém součtu jen třetinu známky. A kategorii „obsluha“ jen dvě třetiny. Plný počet bodů bych ponechal jen kategorii, v níž se hodnotí kvalita jídla. Kdyby byly letos brány v úvahu jen první dvě kategorie, pak by se celkovým vítězem stala restaurace Sansho. Její interiér však připomíná tělocvičnu a dostal jen 2,17 bodu. Kdežto vítězná Zlatá studna dostala za interiér 1,13 bodu. Za třetí: hodnocení odborníků (v němž také já hlasuju) má pravidla poněkud omezující. Každý z nás hlasujících může jmenovat pouze pět podniků. To je velmi málo, objektivnější by byla desítka. A z 45 hlasujících je téměř dvacet kuchařů! Upřímně: stalo se mi jen jednou, že jsem v restauraci viděl jíst kuchaře odjinud!