Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

22. března 2012


Konečně! Inspektoři Michelinu učinili historický krok, který lze přirovnat k postavení Nuselského mostu. Udělili poprvé hvězdu české resturaci, v níž vaří český kuchař! A to nejen jedné, ale hned dvěma! Alcronu, kde šéfuje Roman Paulus. A také La Degustation de Bohême Bourgeois, kde šéfuje Oldřich Sahajdák. Byla prolomena hráz, která oddělovala české kuchaře od světové špičky. Teď doufám, že v budoucích letech hvězdičkových restaurací ještě přibude. Zasloužily by si to mnohé. V prvních dnech po zveřejnění této zprávy se vyrojilo již mnoho podrobností, já se tedy omezím jen na několik podotknutí. Předně bych rád doplnil větu, kterou jsem pronesl v televizním zpravodajství a jejíž konec byl odstřižen: „Říká se, že každá michelinská hvězda znamená pro restauraci zvýšení ročního obratu o milion euro, tam o hosty nouze nebude. Ale tato suma je samozřejmě jen symbolická.“ Dále bych rád připomněl, že restaurace Alcron došla ke své úrovni také díky schopnostem předchozích šéfů, Zdeňka Pohlreicha a Jiřího Štifta. A že Degustation je vůbec první michelinskou restaurací, jejímž majitelem je ryze česká firma. Takže gratulace patří také Tomáši Karpíškovi a jeho týmu. K dosavadním čtyřem držitelům označení Bib Gourmand, jemuž se někdy říká „schůdek ke hvězdě“ (tedy Aromi, Le Terroir, SaSaZu a Divinis), přibyly další dvě: Sansho a Monastery. Monastery ovšem mezitím vyměnila šéfkuchaře i název – Richarda Fuchse vystřídal Miroslav Grusz – a najdete ji pod názvem Lichfield. Ale Sansho anglického kuchaře Paula Daye, „dernier cri“ poslední sezony, to je opravdu hodno svého ocenění. A kdyby se Paul rozhodl vylepšit interiér, možná by dosáhl i na hvězdu.