Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

29. března 2012


Opět, ač nerad, musím psát o náhražkách, které se vydávají za originál. Byl jsem požádán, abych vysvětlil, jak je to s falešnými sýry. Tak tedy: pokud výrobce nahradil mléko nemléčnou složkou (například rostlinnými tuky), pak už se výsledek nemůže jmenovat „sýr”, „máslo”, „smetana” nebo „jogurt”. A to i v případech, kdy množství náhražky je minimální. Taková napodobenina se pak odborně nazývá analog (obdoba). U napodobenin sýrů používají mazaní výrobci různé finty. Například volí označení: tavený, plátkový, balkán, nebo dokonce lidový smažák - ale slovo sýr chybí! Obvykle je užíváno označení tavený krém nebo tavený (fermentovaný, potravinový) výrobek. Jde však především o chuť a o možnosti použití. Analog prostě není sýr. Například smažák z analogu se vám na pánvi rozplizne. Rostlinné tuky ovšem mohou být i neškodné, některé však (např. „palmojádrový”) mohou obsahovat nebezpečně vysoké množství transmastných kyselin, což může mít karcinogenní účinky. Neobsahují sice běžný cholesterol, avšak nasycené tuky zvyšují hladinu nebezpečných látek LDL a HDL. Připomínám, že všechny tyto údaje musí být na obalu uvedeny! Takže si zvykněte nosit na nakupování zvětšovací sklo, abyste to miniaturní písmo dokázali přečíst. Dávejte si na to pozor hlavně u různých těch trojúhelníčků, které se tváří jako taveňáky. Bývá v nich sójová bílkovina nebo škrobová moučka, jsou často plné živočišných tuků, fosfátů a emulgátorů, především však tavicích solí, které zatěžují organismus.
Americká spisovatelka Erica Jongová tvrdí, že tavený sýr je jako manželský sex: zasytí vás, ale výrazné chutě nečekejte.