Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

7. května 2014

Dernier cri - Nejlepší restaurace světa podle Award San Pellegrino




Anglický časopis Restaurant Mahazine zveřejnil letošní výsledky hlasování odborníků o nejlepší restauraci na světě. Můžeme tyto výsledky srovnávat s anketou amerického časopisu Elite, které jsme zveřejnili před nedávnem. Je to srovnání velmi zajímavé. Letos u SP zvítězila (stejně jako předloni) kodaňská Noma s šéfkuchařem Rene Redzepim (která má u Michelina jen dvě hvězdy !) a u Elite byla až na 26. místě. Druhá je španělská El Celler de Can Roca z Girony, které byla u Elite šestá. Třetí Osteria Francescana z italské Modeny byla u Elite desátá. V obou žebříčcích je velmi vysoko ceněna restaurace Seven Madison Park z New Yorku se švýcarským šéfkuchařem Danielem Hummem: v San Pellegrinu čtvrtá, u Elite také! Potěšilo mě umístění Brazilce Alexe Ataly z restaurace D.O.M. v Rio de Janeiru. Tento kamarád Romana Vaňka vařil před několika lety pro pár labužníků v pražském Alcronu. Jeho restaurace postoupila u SP o jedno místo, je teď sedmá. V Elite byla patnáctá. Alex získal navíc také trofej Chef´s Choice Award, určenou pro největší současnou „hvězdu“. Z českých restaurací se žádná neumístila v první stovce. Nám nejbližší vídeňský Steirereck je šestnáctý. Za zmínku stojí ještě Piazza Duomo s piemontského městečka Alba, centra lanýžového ráje – tato restaurace se umístila na 39. místě. Blumenthalova restaurace Fat Duck z anglického městečka Bray, která SP několikrát vyhrála, je letos až na 47. místě. Heston se však v první desítce ocitl se svou novou restaurací v Londýně. Španělské město San Sebastian má v první desítce hned dva podniky!

Noma, Kodaň Dánsko
Ele Celler de Can Roca, Girona Španělsko
Osteria Francescana, Modena Itálie
Eleven Madison Park, New York USA
Diner by Heston Blumenthal, Londýn Anglie
Mugaritz, San Sebastian Španělsko
D.O.M., Rio de Janero Brazílie
Arzak, San Sebastian Španělsko
Alinea, Chicago USA
The Ledbury, Londýn Anglie