Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

19. června 2014

Dernier Cri - skryté mikrofony



Žhavou novinkou je zpráva z Varšavy, že v luxusní restrauraci Sowa i przyjaciele byly skryté mikrofony, s jejichž pomocí bylo možno nahrávat hovory návštěvníků, zvláště pak v saloncích, kam obvykle chodili přední polští politici. Teď se záznamy odposlechů objevily v polských médiích. Šlo hlavně o rozhovor šéfa polské Národní banky Marka Belky a ministra vnitra Bartolomieje Sienkiewicze. Některé rozhovory jsou velmi kompromitující, například ten, v němž bývalý ministr dopravy Slawomir Nowak žádá náměstka ministra financí Andrzeje Parafianowicze, aby zastavil finanční kontrolu firmy, která patří jeho manželce. Vypadá to, že kvůli těmto odposlechům může padnout vláda Donalda Tuska. Manažer restaurace byl zatčen. V posledních letech jsem slyšel několikrát o podobných zařízeních v některých pražských restauracích. Hlavně v těch, kam chodili politici. Nevím, co je na tom pravdy a nevím, jestli ještě dnes takové restaurace fungují. Ale rozhodně by stálo za to, aby si každý majitel svůj podnik nechal pořádně prohledat. Kdysi ovšem bylo odposlouchávání hostů docela běžné. Zvláště tam, kam chodili cizinci včetně diplomatů. StB prý měla mikrofonky v Opera Grillu, v Oživlém dřevu, U sv. Kláry, U markýze, U mecenáše... Takže pozor, veďte důvěrné rozhovory pouze o jídle!