Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

14. srpna 2014

Dernier Cri


Žhavou novinkou je zpráva, že na území České republiky se rozmáhá nový styl stravvání: Raw Food! Doslova přeloženo to znamená syrovou stravu. Je to jen módní trende nebo něco trvalejšího? Objevují se už i první restaurace specializované na nevařená jídla. Například brněnská restaurace Kiwi. Milovníkům syrové stravy se říká „vitariáni“. Konzumují obvykle jen ovoce a zeleninu, ale jsou mezi nimi i ti, kteří jedí syrové maso. Pokud možno bez dochucovadel, zálivek a koření. Také ořechy a semínka, luštěniny, obiloviny, mořské řasy, kokosové mléko a kokosový olej jsou oblíbenými součástmi syrových lahůdek. Tepelná úprava pokrmů ovšem nesmí překročit teplotu 42 stupňů Celsia. Pak se prý podle vitariánů mění enzymy i molekulární struktura potravin a do těla se nedostávají ty správné živiny. Někteří z vitariánů se na nový styl dali kvůli svým problémům se zažíváním. Lékař jim prostě doporučit, aby se pokud možno vyhýbali jídlu vařenému. Ze stejného důvodu například kdysi požádala hraběnka Mocenigo v benátské restauraci Harry´s Bar kuchaře, aby jí vymyslel něco z nevařeného hovězího – a vznikl celosvětový hit Carpaccio.