Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

18. prosince 2014

Dernier Cri




Žhavou novinkiu je zpráva, že anglické spisovatelky Victoria Clarková a Melissa Scottová sestavily netradičního průvodce stravovacími zvyky a zlozvyky světových diktátorů. Vydaly totiž knihu s názvem Dictators' Dinners (v českém překladu Večeře diktátorů). Jejich výběr diktátorů je ovšem osobní, takže mezi ně zařadily i jugoslávského Josipa Tita  (měl prý rád teplou slaninu) nebo některé africké vládce, o nichž se šuškalo, že jsou kanibaly. Autorky popisují i nechutné zvyky, kterými diktátoři prosluli - například obžerství, alkoholismus, zvracení během jídla či hlasité upouštění střevních plynů. Portugalec Salazar miloval sardinky a neustále u jídla vyprávěl, jak se v dětství musel s bratrem dělit o jedinou rybičku. Hlavní pozornost je samozřejmě zaměřena na Hitlera a Stalina. Adolf Hitler byl vegetarián a když někdo v jeho přítomnosti jedl maso, barvitě vyprávěl o hnusném zabíjení zvířat na jatkách. Zaměstnával patnáct ochutnávaček, tři z nich musely sníst každý pokrm určený vůdci a jestliže všechny žily i 45 minut poté, dal se do jídla i Hitler. Večeře se Stalinem se zase neobešly bez spousty alkoholu, jedla se povinně gruzínská jídla a povinně se také pilo, zpívalo a tančilo. Rumunský diktátor Nicolae Causescu si doma vařil celé kuře, jen oškubané a vyvržené, i s hlavou a pařátky. Causescu měl mnoho obsesí, každou půlhodinu si myl ruce, místo tuhé stravy pil zeleninový džus brčkem a na zahraniční cesty si vozil vlastní kuchaře a také chemickou laboratoř se specialisty, kteří testovali každý podávaný pokrm.