Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

8. ledna 2015

Dernier Cri




Žhavou novinkou posledního týden je zpráva z Anglie, kterou zveřejnil časopis Journal of Clinical Investigation. Píše se v ní, že vědci z Imperial College v Londýně objevili jednoduchou metodu vedoucí ke zhubnutí. Princip je vskutku prostý: stačí jen změnit pořadí chodů. Nekončit sladkým dezertem, nýbrž jím začínat. Jídla obsahující cukry se musí jíst nejdříve. Potom se chuť udrží náležitě pod kontrolou. Důležitý je prý především protein zvaný glukokináza, který sleduje, jaký příjem krevního cukru má člověk v těle. Je-li hladina příliš nízká, mozek nás nabádá, abychom jedli jídlo bohatší na cukry. Tím spíše pak hrozí, že se po zdravějším obědě nebo večeři „dojíme” naprosto nezdravými dezerty. Čím menší hladina daného proteinu navíc je, o to pomaleji tělo zjišťuje, jaká je hodnota krevního cukru. Více glukokinázy tak představuje menší riziko chutě na sladké. Jakmile se tělu dodá potřebný cukr již na počátku jídla, mozek rychleji zjistí, že potřebná hladina krevního cukru byla dosažena - a nebude nabádat tělo k jeho další konzumaci, což se projevuje především přejídáním.