Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

12. února 2015

Dernier Cri



Žhavou novinkou minulého týdne bylo vyhlášení nejlepších francouzských restaurací Michelinem. Slavnostní vyhlašování provedl francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius. Novým držitelem tří hvězdiček je restaurace La Bouitte, kterou řídí René a Maxime Meilleurovi, otec se synem. Oceněna byla především jejich neobyčejně chutná úprava ryb. La Bouitte funguje v Saint-Martin de Belleville v Savojských Alpách ve výšce téměř 2500 metrů nad mořem a její zakladatel René Meilleur je samouk.
       Staronovým držitelem tří hvězd je rovněž pařížská restaurace Ledoyen, v níž šéfuje Yannick Alléno, který však už tři hvězdy má ve své další restauraci Cheval Blanc v Courchevelu. Alléno si důrazně říká o post nejlepšího francouzského kuchaře současnosti, možná brzy předstihne Paula Bocuse, Alana Ducasse a Joela Robuchona.
      Pro mne smutnou novinkou je ztráta třetí hvězdy v případě mé oblíbené alsaské restaurace L´Arnsbourg, kde šéfuje Jean-Georges Klein, jehož já osobně považuju za jednoho z nejlepších deseti kuchařů na světě.     

       Francie má tedy nyní 26 tříhvězdičkových restaurací (celkem na světě je jich 111), přesně 80 dvouhvězdičkových (z toho sedm nových) a 503 podniků s jednou hvězdou – z toho 37 jich získalo hvězdu poprvé. Celkem je ve Francii nyní 609 michelinských restaurací.