Žhavou novinkou minulého týdne bylo vyhlášení nejlepších francouzských restaurací Michelinem. Slavnostní vyhlašování provedl francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius. Novým držitelem tří hvězdiček je restaurace La Bouitte, kterou řídí René a Maxime Meilleurovi, otec se synem. Oceněna byla především jejich neobyčejně chutná úprava ryb. La Bouitte funguje v Saint-Martin de Belleville v Savojských Alpách ve výšce téměř 2500 metrů nad mořem a její zakladatel René Meilleur je samouk.
Staronovým držitelem tří hvězd je rovněž pařížská restaurace Ledoyen, v níž šéfuje Yannick Alléno, který však už tři hvězdy má ve své další restauraci Cheval Blanc v Courchevelu. Alléno si důrazně říká o post nejlepšího francouzského kuchaře současnosti, možná brzy předstihne Paula Bocuse, Alana Ducasse a Joela Robuchona.
Pro mne smutnou novinkou je ztráta třetí hvězdy v případě mé oblíbené alsaské restaurace L´Arnsbourg, kde šéfuje Jean-Georges Klein, jehož já osobně považuju za jednoho z nejlepších deseti kuchařů na světě.
Francie má tedy nyní 26 tříhvězdičkových restaurací (celkem na světě je jich 111), přesně 80 dvouhvězdičkových (z toho sedm nových) a 503 podniků s jednou hvězdou – z toho 37 jich získalo hvězdu poprvé. Celkem je ve Francii nyní 609 michelinských restaurací.