Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

12. března 2015

Dernier Cri



Žhavou novinkou je nové vydání publikace Main Cities of Europe 2015, v níž inspektoři Michelinu zveřejňují své hodnocení restaurací v 46 evropských městech, mezi která patří i Praha, jediný zástupce České republiky. V knize, která byla oficiálně uvedena na trh v pondělí, je hodnoceno 1.537 hotelů a 2.280 restaurací. Patnáct restaurací dostalo nejvyšší ocenění, tři hvězdičky. Dvě hvězdy má 83 podniků, jednu hvězdu 373 podniků. Praze zůstaly dvě jednohvězdové (La Degustation a Alcron), žádná však nepřibyla. To je poměrně velké zklamání, protože se čekalo, že hvězdu dostane Grand Cru a tudíž konečně i Jan Punčochář. Ten si ji zaslouží už hodně dlouho, předtím v Le Terroir patřil k stálým kandidátům, vždycky však nějaká maličkost ocenění zabránila. Teď bych tedy opravdu rád věděl, co vadilo inspektorům v Grand Cru. Nedávno (ovšem až po uzávěrce publikace) ochutnala Punčochářovy skvělé lahůdky dokonce i šéfredaktorka Main Cities, paní Rebecca Burr. Grand Cru bylo sice do publikace zařazeno (stejně jako Maso a Kobliha, Zdenek Oyster´s Bar a Atelier), avšak bez hodnocení. Biba (neboli označení “kvalitní kuchyně za rozumné ceny”) obhájily pražské restaurace Divinis, Aureole, Sasazu, Aromi a Sansho. A přibyla další, smíchovská Na kopci. Je s podivem, že do výběru se pořád ještě nedostalo Brno, když vezmeme v úvahu, že jsou zařazena i poměrně menší (a méně frčekventovaná) města, teď například nově Aarhus a Malmö. Z měst, jež se obvykle s Prahou srovnávají, je na tom nejlíp Budapešť. Tam letos přibyla jednohvězdičková restaurace Tanti, má tedy čtyři jednohvězdičkové a dvě s Bibem. Z polských měst je zařazena Varšava (jedna jednohvězdičková a dva Biby) a Krakov (ani jedna hvězdičková, ani jeden Bib!!!). Bratislava, Kyjev ani Riga zařazeny nejsou.