Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

23. července 2015

Dernier Cri



Žhavou novinkou tohoto týdne je otevření nové experimentální haly ve Vodňanech. 
V této hale s vodními nádržemi se testuje intenzivní chov ryb v recirkulačním akvakulturním systému. V nádržích o celkovém objemu vody 65.000 litrů již byly nasazeny první ryby. Halu otevřela Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích. Na této univerzitě už se několik let o podobném experimentu hovoří a její vynikající Fakulta rybářství a ochrany vod vedená děkanem Otomarem Linhartem byla rozhodnuta každého rybníkáře, který by se pro tento nový způsob chovu rozhodl, razantně podpořit. Jak se zdá, musela se do experimentu nakonec pustit sama. Oč vlastně jde?
          Zařízení je určeno pro chov dravých ryb, tedy především candátů, okounů, mníků, sumců a štik. Těchto ryb je na našem trhu pořád velký nedostatek. Komerčně velmi zajímavé dravé druhy ryb trpí v našich vodách chovatelskými problémy vzhledem k jejich vysokému kanibalismu. Jestliže jsou chovány spolu s kapry, pak jsou výsledky chabé. 
          Recirkulační akvakulturní systémy recyklují používanou vodu, nejsou tedy náročné na zdroj vody a ani nevypouštějí znečištěnou vodu do vodních recipientů. Ve světě se využívají už několik desítek let. Jejich výhodou je kontinuální, kvalitní a vyrovnaná produkce ryb po celý rok, šetrnost k životnímu prostředí a úplná ochrana chovaných ryb před predátory. Ryby jsou v hale umístěny ve speciálních nádržích, kterými prochází čistá recyklovaná voda s řízenými parametry kvality. Díky tomu mohou ryby celoročně růst a obsluha má plný přehled o jejich stavu. V České republice zaměřené především na tradiční rybníkářství (tedy téměř výhradně na chov kaprů, kteří jsou z gastronomického hlediska stále méně zajímaví a jejich prodej klesá) jde o prototypové a moderní zařízení. Využívané technologické postupy (které mimo jiné počítají s častějším výtěrem ryb) by u nás mohly zvýšit celkovou produkci těchto ryb, v Evropě ceněných a labužníky velmi žádaných dravých druhů, a v důsledku tak zvýšit konkurenceschopnost českého rybníkářství, což je jednou z ambicí realizovaného projektu. Výstavbu zařízení fakulta financovala ze svého rozpočtu. Očekává přitom, že produkce ryb investici v horizontu deseti let navrátí.
         Konečně se tedy někdo v Česku pokouší držet krok s celosvětovým vývojem. Nový systém nevyžaduje trvalý a vydatný zdroj vody a je tedy velmi perspektivním způsobem do budoucnosti produkce ryb. Fakulta je připravena komerčním firmám poskytnout know how a poradenské služby. Jsme zvědavi, jak dlouho se konzervativní čeští rybníkáři budou rozhodovat, než tuto nádhernou nabídku přijmou.
         Největší důraz bude zaměřen na chov candátů, ti budou odchováváni do různých velikostí s cílem jejich následného prodeje v kategorii násadového materiálu či tržních ryb. Odchované násadové ryby budou prodávány do intenzivních chovů po celé Evropě, naopak tržní ryby poputují na stůl českých zákazníků.