Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

20. srpna 2015

Dernier Cri





Žhavé novinky pro pražské labužníky objevuje na své stránce webový blog s názvem Restu. Mezi nejnověji otevřenými restauracemi v Praze uvádí mimo jiné také smíchovskou Ve Dvoře (Nádražní 42), indickou restauraci Everest na Vinohradech (Anny Letenské 5), novou kavárnu SO! Coffee na letišti Václava Havla, kde rovněž vznikla i nová mexická restaurace Rancheros (zdá se, že jde spíše o fast food). Velmi zajímavou novinkou je restaurace Reinsdyr na vinohradském náměstí Míru 4, která nabízí mimo jiné i skandinávskou kuchyni – švédskou, norskou, finskou a dánskou. Je zde prý možno ochutnat speciality z čerstvé tresky, lososa - a dokonce i z masa severského jelena. Na jídelním lístku je mezi rybami uveden i catfish, což může být buďto vlkouš nebo sumec. Půjdeme se přesvědčit. V Rámové uličce číslo 4 nedaleko Dlouhé byla otevřena japonská restaurace Yoshihashi s originálním japonským šéfkuchařem. V názvu restaurace je zřejmě zakódováno i jméno údajného spolumajitele, slavného fotbalisty Ivana Haška, který v Japonsku prožil několik let a neskrývá své sympatie k japonským pokrmům. Kuchař pracuje před očima hostů, jde tedy převážně o pokrmy stylu teppanjaki. A na Smíchově (Radlická 1c) byla otevřena restaurace Kobe Anděl se zajímavým interiérem. Jde o sestru stejnojmenných restaurací na Václavském náměstí a na Chodově, její zaměření je možno odhalit z podnázvu Steak Grill Sushi. Jestli jde opravdu o pravé japonské maso kobe, to jsme zatím nezjistili.