Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

22. října 2015

Dernier cri


Žhavou novinkou tohoto týdne bylo vyhlášení výsledků ankety, kterou pořádá cestovatelský portál Tripadvisor. Tento portál existuje na celém světě a mimo jiné hodnotí také úroveň restaurací. Hodnocení je ovšem laické, řídí se názory hostů, kteří na portál napíší po návštěvě restaurace. Jedna z kategorií, do nichž jsou podniky zařazeny, se jmenuje „luxusní“ - a co je zajímavé: v celé České republice je prý takových restaurací 6682! Jen v samotné Praze je jich pouze o dva tisíce méně! V kategorii Nejlepší česká luxusní restaurace tedy za rok 2015 zvítězila pražská restaurace Terasa u Zlaté studny, vedená šéfkuchařem Pavlem Sapíkem. Na druhé příčce ankety se umístila restaurace Alcron, držitelka hvězdy Michelin (šéfkuchař Roman Paulus), na třetím skončil skončil restaurant Bellevue s vyhlídkou na Karlův most a Hradčany, na čtvrtém příčce se překvapivě objevila indická restaurace K The Two Brothers a první pětici uzavřela La Finestra, podnik ze sítě italského šéfkuchaře Ricarda Luqueho.

              V evropském žebříčku se však žádná z českých restaurací neprobojovala do první pětadvacítky. V tomto evropském sopuboji získala nejvyšší oceněni restaurace ve španělském městě Lasarte, která nese nazev Martin Berasategui podle svého šéfkuchaře. Tato restaurace má od Michelina dvě hvězdičky. Na druhém místě se umístila restaurace Maison Lameloise z Chagny ve Francii, na třetím Adam´s z anglického Birminghamu.  Ve světovém žebříčku zvítězil také Berasetegui, na druhém místě byla restaurace Europea z kanadského Quebecu, třetí se umístil Maison Lameloise. Tato anketa má sice velkou publicitu, avšak odborníci si jí příliš neváží. Důvodů je hodně, především ten, že restaurace oceňované Michelinem nebo Gault&Millau nebo Feinschmeckerem, tedy nejprestižnějšími odbornými publikacemi, se zde téměř neobjevují. Není zde ani Yannick Alleno, považovaný za nejlepšího světového kuchaře současnosti, není zde ani Paul Bocuse, ani Alain Ducasse, ani Heston Blumenthal. Kodaňská Noma, která vítězí v žebříčku San Pellegrino, je zde ve světě až dvacátá. Arzak ze San Sebastianu a Jean-George Klein z alsaského Illhaeusernu jsou v evropském žebříčku až na chvostu dvacítky, hned za nimi je Artist z Bukurešti!