Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

12. listopadu 2015

Dernier Cri




Žhavou novinkou tohoto týdne je zpráva, že anglický web ibmchefwatson.com dokáže dát dohromady okamžitě recept na jídlo z jakékoli suroviny. V databázi tohoto webu je prý několik triliónů receptů! Web čerpá své vědomosti z počítače, který vymyslel Thomas Watson už v roce 2011. Tehdy byl jeho počítač dokonce zapojen do amerického populárního televizního pořadu Jeopardy! (obdoby českého Riskuj!.). Změřil síly se dvěma vyzyvateli, kteří v ní předtím vyhráli rekordní sumy – a oba snadno rozdrtil. Letos v létě tedy spustil Watson anglický web ibmchefwatson.com. Každý amatérský kuchař, který se k němu připojí, může zadat třeba jedinou ingredienci, aby mu Watson na oplátku doplnil nejméně tři další a doporučil vhodný recept. Pokud o to zájemce stojí, vychrlí postupy, jak je zkombinovat.
Příklad – sestavu pivo, brambory, rajčata, petrželka přenese do pivních tacos, malých plněných tortill, či frikasé na pivu. Přidá další varianty – podle toho, zda upřednostňujete kuchyň thajskou, kreolskou či ruskou nebo zda se rozhodnete pro vegetariánské, veganské či bezlepkové zpracování. Vědci, kteří robotu vdechli život a povýšili jej na kuchaře, ho „nakrmili“ údaji. Spolykal deset tisíc receptů, data o stylech vaření, chemii potravin, chutích a příchutích, nutričních hodnotách, o tom, co se k čemu nejlépe hodí. Protože ho vybavili umělou inteligencí, snadno zvládne kombinování, analýzu, vyhodnocení. Sám tedy sestavuje další recepty a nabízí je k použití, aniž by je někdo předtím prakticky vyzkoušel. Počet kreací prý vyjadřuje číslo deset na osmnáctou. Robot nemá žádné předsudky a proto se nebojí skládat suroviny nejpodivuhodnějšími způsoby. Robotova fantazie může sice mnoha profesionálním kuchařům vyrazit dech, avšak prakticky to mnoho neznamená. Recepty by vždy musely projít praktickou zkouškou v kuchyni, jinak vzbuzují nedůvěru. Na webové stránce je například „ruský celerový sendvič“, který prý kontroloval jeden z hlavních inženýrů projektu a profesionální šéfkuchař Florian Pinel a byl s ním velmi spokojen. Ve mně však žádné chutě nevyvolal.