Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

26. listopadu 2015

Dernier Cri




Žhavou novinkou tohoto týdne je zpráva, že předsednictvo republikového výboru Českého svazu včelařů odvolalo dozorčí radu společnosti Včelpo, jejímž je stoprocentním majitelem. Důvodem odvolání bylo zjištění, že firma Včelpo dodávala do obchodů med, který obsahoval nepřípustné látky. Šlo o produkty s názvy Dědečkův med - Med květový a Med květový Včelpo. Jak se zdá, označení výrobků jako „dědečkův“ nebo „babiččin“ je vždy podezřelé a musíme si na takové názvy dávat o to větší pozor. Uvedené medy, jak zjistila kontrola ministerstva zemědělství, obsahovaly stopy chloramfenikolu, streptomycinu, sulfonamidů a nitrofuranů. To jsou antibiotika, která se nesmějí podle nařízení EU podávat zvířatům včetně včel. Koncentrace těchto látek v uvedených výrobcích Včelpa by neměly být nebezpečné pro člověka, vadné medy však jsou již pro jistotu staženy z oběhu. Výrobkům stát odebral značky kvality. Svaz včelařů nyní zjišťuje, jakým způsobem se do medu antibiotika dostala, respektive který dodavatel firmě med označený za český prodal. Nejspíš byl totiž v prodávaném medu přimíchaný dovozový med, ačkoli na etiketách bylo výslovně uvedeno, že sklenice obsahují pouze 100% medu českého. A že výrobcem je sama firma Včelpo. Obojí byla lež. Včelpo medy pouze míchá z dodávek včelařů. Firma si nyní proto začne uchovávat kontrolní vzorky od každého dodavatele a bude více kontrolovat své prodávané výrobky. Kontrola výstupního produktu bude obsahovat i vyšetření na přítomnost antibiotik, které není zpracovateli medů v ČR rutinně prováděno. A to do doby, než bude každá šarže uvolněna na trh. Ředitel Včelpa zatím stále tvrdohlavě prohlašuje, že výsledky kontroly nebyly správné. Problémy s medy však mělo Včelpo už i dříve, inspekce v nich objevila zahraniční pylová zrna.