Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

31. prosince 2015

Dernier Cri



Žhavou novinkou tohoto týdne je vydání knihy Česká kuchyně lehká a elegantní, kterou napsal Martin Svatek. Martin je jedním z nejtalentovanějších mladých českých kuchařů současnosti a  šéfuje ve své restauraci Goldie, kterou najdete v hotelu Nautilus na náměstí v Táboře. Často tam chodím. Kdyby byla jeho restaurace v Praze, jistě by kandidovala na hvězdičku Michelin. Mimo Prahu však zatím bohužel Michelin restaurace nehodnotí.

          Martinova kniha si klade za hlavní úkol předvádět zajímavé moderní varianty klasických českých receptů (například žahour). Tak třeba tatarský biftek zde není jako obvykle z hovězí svíčkové, nýbrž ze svíčkové koňské. Řezník pan Čadil, od kterého bere Martin maso, se totiž specializuje na koninu a sídlí hned za rohem od Goldie. Mezi recepty tohoto typu najdeme také zadělávané drštky s klobásou nebo pečený hovězí pupek s pastinákovým pyré. V každém receptu je vždy nějaký vtipný detail, který ho odlišuje od běžných receptur. Zase uvedu typický příklad: smažené jelito s liškovým krémem. Kolečka jelita jsou obalena v trojobalu a potom osmažena. Polovina lišek se uvaří s mlékem a šalotkou (plus koření), potom smíchá se smetanou a rozmixuje do hladka. Zbytek lišek se osmaží na másle a vloží do krému. Věřte mi, je to lahůdka! Z dalších neobvyklých kombinací jmenujme alespoň pečená kachní prsa s ostružinami nebo grilované hovězí drštky (ty se nekrájejí na proužky, nýbrž na větší trojúhelníky – a potom marinují, uvaří a osmaží) se salátem z řapíkatého celeru a jablek. Také pečený hovězí morek stojí za vyzkoušení. V některých případech vás Martin překvapí: třeba když na hovězí svíčkovou přidává snítky mochny husí, což je divoce rostoucí rostlina, kterou možná ani neznáte. Často používá právě suroviny nepříliš běžné – například  fialové brambory, okouna, fenykl, rakytník, zázvor, husí sádlo, med, perličky, řepu, sivena, ježdíka, jikry, mlíčí... Vynikající je tlačenka z králičích stehen, ředkvičky v drůbežím vývaru nebo ledová bezinková koule. Za povšimnutí stojí také společné fotky se světovými hvězdami, jako je Paul Bocuse, Joël Robuchon nebo Thomas Keller.