Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

20. prosince 2015

REFERENDUM


Hlasování v našem posledním referendu nebylo snadné. Stáli proti sobě dva soupeři, které na scéně vídáme jen sporadicky: játrová paštika a játrový salám. Zaznamenali jsme několik zajímavých názorů, například upozornění na německý (durynský - Thüringer) játrový salám Leberwurst, vyráběný z vařených vepřových jater, do směsi se však někdy přidávají i játra husí, telecí či jehněčí, také kromě koření, cibule a česneku někdy i rozemletá jablka. Někteří hlasující si stěžovali na kvalitu obou českých výrobků, k jejichž výrobě jsou v současné době často používány náhražky a éčka. Upozorňujete rovněž na to, že játrovému salámu se často říká „játrový sýr“. Jedna hlasující upozorňuje na údajně výbornou paštiku z Polska (pasztet wedzony).

V souboji játrovek nicméně zvítězila játrová paštika nad játrovým salámem! 


V referendech budeme pokračovat, další otázku můžete čekat jako vždy v pondělí, tedy 21. 12. 2015.