Žhavou novinkou tohoto týdne je zpráva, že na tradiční party po vyhlašování filmových Oskarů v Los Angeles (které proběhlo v noci z neděle na pondělí našeho času) servíroval šéfkuchař Wolfgang Puck pozvaným celebritám 5000 miniaturních čokoládových figurek Oskarů pokrytých 24karátovým zlatem. Zlato bylo samozřejmě jedlé - a v kombinaci s čokoládou prý chutnalo výborně.
Ryzí zlato bývá součástí pokrmů už od nepaměti. Vždyť už v Petroniově Satyrikonu (napsaném na počátku našeho letopočtu) se popisuje hostina u zbohatlíka Trimalchiona, jehož kuchaři zlatili kdeco. Také nejslavnější italský šéfkuchař Gualtiero Marchesi má na jídelním lístku své římské restaurace šafránové rizoto s plátky jedlého zlata.
Filmaři a herci, kteří si domů neodnesli ocenění v podobě pozlacené sošky, si mohli alespoň pochutnat na její čokoládové minikopii. Slavnostní menu na události zvané Governors Ball nabídlo hostům kromě zlacené čokolády i 500 humrů, asi 40 krabů kamčatských a 35 divokých lososů. Hosté, kteří dávají před plody moře a rybami přednost masu, si mohli dopřát jeden z 2000 miniburgerů a jako sladkou tečku skvělé koblížky minidonuts, jichž cukráři napekli několik tisíc. Mezi tradičně nejoblíbenější pokrmy na této party patří každoročně Puckův kuřecí koláč, macesy ve tvaru Oscara s uzeným lososem navrchu a pečené brambory s kaviárem.
Puck je šestašedesátiletý rodák z Rakouska, jeho restaurace Spago patří mezi nejoblíbenější v LA. Společně s Němcem Joachimem Splichalem (majitelem restaurace Patina) byl v devadesátých letech u zrodu new californian cooking, tedy stylu vaření, v němž se využívá jak mořských živočichů (seafood), tak principů francouzské a asijské kuchyně, včetně originálního koření.
Puck je šestašedesátiletý rodák z Rakouska, jeho restaurace Spago patří mezi nejoblíbenější v LA. Společně s Němcem Joachimem Splichalem (majitelem restaurace Patina) byl v devadesátých letech u zrodu new californian cooking, tedy stylu vaření, v němž se využívá jak mořských živočichů (seafood), tak principů francouzské a asijské kuchyně, včetně originálního koření.
Ceremoniál se v posledních letech tradičně koná v Dolby Theater. Sál Governors Ball, kde se koná závěrečná party, je nedaleko. Jeho zdi byly letos vyzdobeny černobílými kresbami hollywoodských legend i oscarových kandidátů 88. ročníku. O 1500 hostů se staralo 900 členů personálu. Otevřeno bylo 2400 lahví šampaňského Piper-Heidsieck a 2700 lahví kalifornského vína z vinařství Sterling Vineyard. Kdo má raději koktejly, mohl si dát drink s názvem Golden Goose Fizz, pro který bylo připraveno 120 lahví skotské whisky.
Producentka akce Cheryl Cecchettoová komentovala večírek takto: „Před šestadvaceti lety se konal po vyhlašování Oskarů první večírek v restauraci Spago. Hosté seděli u několika stolů, byla to v podstatě intimní akce. A podívejte se, kde jsme teď!“
Wolfgang Puck prohlásil: „Lidé přijdou rovnou z ceremoniálu a každý je hladový. Za ta léta, co vařím pro pooscarovou party, jsem se nesetkal s nějakými přemrštěnými požadavky hvězd. Já jim neříkám, jak mají točit, a ony mi zase neříkají, jak mám vařit.“