Žhavou novinkou tohoto týdne je zpráva Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI), která zveřejnila svůj odhad vývoje spotřeby potravin v České republice za rok 2015. Oficiální data zveřejní Český statistický úřad až na podzim.
Spotřeba masa bez ryb v českých domácnostech se podle této zprávy loni zvýšila o 4,5 procenta na 79,3 kilogramu na hlavu. Více se jedlo i ovoce, méně ryb. Došlo k poklesu spotřeby hovězího masa o 2,5 procenta, ale výrazně se zvýšila spotřeba drůbeže o 9,1 procenta i vepřového masa (o 2,9 procenta). I tak patří Češi v porovnání s ostatními evropskými státy k podprůměrným jedlíkům masa. Průměr EU byl podle posledních dat 83 kilogramů na osobu a rok.
Přes nejrůznější programy na podporu konzumace ryb se jejich spotřeba loni v ČR snížila o dvě procenta na 5,3 kilogramu. Ministerstvo zemědělství sice letos opět spustilo kampaň Ryba na talíři, která stála sedm milionů korun a měla Čechy motivovat k větší spotřebě sladkovodních ryb, avšak velkého úspěchu nedosáhla. Zřejmě proto, že se opět a opět nesmyslně opírá o propagaci kaprů a amurů, kdežto okouny, líny a pstruhy vynechává.
Češi loni snědli meziročně o 4,2 procenta více čerstvých mléčných výrobků, zájem se nejvíce zvedl u tvarohových dezertů, smetanových krémů a jogurtů. Přitom stoupla spotřeba přírodních sýrů, spotřeba tvarohů stagnovala a u tavených sýrů prý došlo ke snížení spotřeby, což je chválkyhodné, protože pokud jde o tyto nepříliš kvalitní sýry, byli jsme v konzumaci první na světě.
Celková spotřeba mléka a mléčných výrobků vzrostla o 2,4 procenta. Češi také jedli více másla a sádla, naopak méně rostlinných jedlých tuků a olejů.
Zajímavé je sledovat, kolik Češi a Češky snědí během roku například telecího masa. Je to pouhých deset deka na hlavu! Meziročně tento stav trvá, v roce 2014 to bylo stejné! Srovnáme-li to s vepřovým masem, je to více než čtyřistakrát méně! A spotřeba vepřového přitom ještě neustále roste. Zato spotřeba ryb neustále klesá, loni to bylo 5,3 kg na hlavu, o deset deka méně než předloni. Zajímavé je, že klesá spotřeba brambor (ze sedmdesáti kil na 61,4). Zvyšuje se spotřeba ovoce – a to jak domácího, tak jižního.