Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

8. září 2016

Dernier Cri


Žhavou novinkou tohoto týdne je zpráva internetové schránky Echo24, že šestina majitelů restaurací se rozhodla v následujícím roce skončit s podnikáním. A to kvůli novému systému EET, který prosadil ministr financí Andrej Babiš. Povinnost elektronické evidence tržeb nastane letos 1. prosince. Zpráva se opírá o průzkum mezi 600 podniky a živnostníky. Tento průzkum si objednal poskytovatel pokladních systémů pro elektronickou evidenci tržeb eet1. Z průzkumu údajně vyplývá, že přes dvě třetiny podnikatelů se obávají, že EET v budoucnu negativně ovlivní jejich podnikání a 15% podnikatelů zvažuje, že svůj podnik zavře. Jejich argumenty: tvrzení, že zavedení EET je pouhá administrativní formalita, není podloženo empirickou zkušeností. Před dvěma lety byli pozorovatelé v Chorvatsku svědkem toho, že z tržnic zmizela asi šestina prodejců. Proto si většina majitelů restaurací myslí, že hrozba šestiny zavřených hospod v Česku je reálná. Obdoba českého EET byla v Chorvatsku zaváděna ve třech fázích v roce 2013. Průzkum uskutečněný na začátku srpna prý dále odhalil, že třetina podnikatelů se obává vysokých nákladů na pořízení a provoz systémů. Další obavou je časová náročnost používání systému, zdržování od práce a s tím související zpomalení prodeje a obsluhy zákazníků (17%). Strach mají restauratéři i ze zvýšení administrativní zátěže a nutnosti zdražování (15%). Čtyři procenta podnikatelů však naopak očekávají pročištění trhu a narovnání podmínek.
            Je nutné připomenout, že podobný systém nefunguje v žádné z evropských vyspělých zemí, tedy ani v Německu, Anglii, Francii, Itálii nebo Španělsku.
            EET bude v první fázi spuštěna 1. prosince pro hotely a restaurace. Další firmy se budou zapojovat v následujících měsících. Stánkový prodej občerstvení bez zázemí pro hosty ve formě stolů a židlí, například na festivalech, se do evidence zapojí až od března 2018, stejně jako prodej na farmářských trzích.
            Vláda si od zavedení EET slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí. Pravicová opozice nové opatření ostře kritizuje a tvrdí, že EET zlikviduje mnoho drobných živnostníků.
             Stálí čtenáři Zápisníku labužníka znají můj názor na věc. Už dlouho tvrdím, že zdejší gastronomický trh je nevyvážený. Domnívám se, že je u nás asi třikrát víc restaurací, než je trh schopen uživit. A samozřejmě jde ve velké většině o restaurace nekvalitní, které žijí z obcházení zákonů. Takže problém nevidím v tom, že restaurací ubude. Spíše v tom, že nastane zmatek a chaos.