Žhavou novinkou tohoto týdne je zpráva internetové schránky Echo24, že šestina majitelů restaurací se rozhodla v následujícím roce skončit s podnikáním. A to kvůli novému systému EET, který prosadil ministr financí Andrej Babiš. Povinnost elektronické evidence tržeb nastane letos 1. prosince. Zpráva se opírá o průzkum mezi 600 podniky a živnostníky. Tento průzkum si objednal poskytovatel pokladních systémů pro elektronickou evidenci tržeb eet1. Z průzkumu údajně vyplývá, že přes dvě třetiny podnikatelů se obávají, že EET v budoucnu negativně ovlivní jejich podnikání a 15% podnikatelů zvažuje, že svůj podnik zavře. Jejich argumenty: tvrzení, že zavedení EET je pouhá administrativní formalita, není podloženo empirickou zkušeností. Před dvěma lety byli pozorovatelé v Chorvatsku svědkem toho, že z tržnic zmizela asi šestina prodejců. Proto si většina majitelů restaurací myslí, že hrozba šestiny zavřených hospod v Česku je reálná. Obdoba českého EET byla v Chorvatsku zaváděna ve třech fázích v roce 2013. Průzkum uskutečněný na začátku srpna prý dále odhalil, že třetina podnikatelů se obává vysokých nákladů na pořízení a provoz systémů. Další obavou je časová náročnost používání systému, zdržování od práce a s tím související zpomalení prodeje a obsluhy zákazníků (17%). Strach mají restauratéři i ze zvýšení administrativní zátěže a nutnosti zdražování (15%). Čtyři procenta podnikatelů však naopak očekávají pročištění trhu a narovnání podmínek.
Je nutné připomenout, že podobný systém nefunguje v žádné z evropských vyspělých zemí, tedy ani v Německu, Anglii, Francii, Itálii nebo Španělsku.
EET bude v první fázi spuštěna 1. prosince pro hotely a restaurace. Další firmy se budou zapojovat v následujících měsících. Stánkový prodej občerstvení bez zázemí pro hosty ve formě stolů a židlí, například na festivalech, se do evidence zapojí až od března 2018, stejně jako prodej na farmářských trzích.
Vláda si od zavedení EET slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí. Pravicová opozice nové opatření ostře kritizuje a tvrdí, že EET zlikviduje mnoho drobných živnostníků.
Stálí čtenáři Zápisníku labužníka znají můj názor na věc. Už dlouho tvrdím, že zdejší gastronomický trh je nevyvážený. Domnívám se, že je u nás asi třikrát víc restaurací, než je trh schopen uživit. A samozřejmě jde ve velké většině o restaurace nekvalitní, které žijí z obcházení zákonů. Takže problém nevidím v tom, že restaurací ubude. Spíše v tom, že nastane zmatek a chaos.