Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

3. listopadu 2016

Dernier Cri


Žhavou novinkou tohoto týdne je zpráva o rozsudku, který vynesl Krajský soud v Brně. Podle tohoto verdiktu mají tři pekařské firmy (Delta, OK Rest – dříve Odkolek a Penam) zaplatit penále 50 milionů korun za kartelovou činnost, která se neslučuje se zákonem. Tento případ se ovšem vlekl deset let. Tehdy antimonopolní úřad poprvé udělil těmto třem firmám padesátimilionovou pokutu. O novém otevření případu začátkem roku rozhodl Ústavní soud, což je novinka, neboť soudy dosud přiměřenost postupu ÚOHS při přepadových kontrolách neposuzovaly. Ústavní soud ve svém únorovém nálezu vycházel z rozsudku Evropského soudu pro lidská práva (ESLP) z roku 2014, který se týkal stejného případu. Dospěl k závěru, že je povinností státu zajistit následnou soudní kontrolu přiměřenosti a nezbytnosti místního šetření. Krajský soud se případem začal zabývat poté, co mu jej vrátil Nejvyšší správní soud, který také musel reagovat na nález Ústavního soudu. Případ patří v oblasti hospodářské soutěže k nejkomplikovanějším. Mimo jiné i proto, že rozsudky soudů nebyly v některých otázkách jednotné. Krajský soud v Brně tedy v pátek znovu posuzoval zákonnost postupu ÚOHS v roce 2003, s více než desetiletým zpožděním. Úřad většinu důkazů zajistil při přepadovém místním šetření. Právníci pokutovaných firem to označovali jako „rybářskou výpravu“. Chtěli tím naznačit, že úřad dopředu žádné důkazy vlastně neměl. To ale soud v pátek odmítl, podle něj byl postup úřadu v pořádku. Soud měl v pátek na stole dvě rozhodnutí ÚOHS. Potvrdil to starší z roku 2009 včetně pokut. Delta pekárny nakonec dostaly 24,8 milionu, OK Rest 14,8 milionu a Penam 13,2 milionu korun. Novější rozhodnutí, které reagovalo na právní posun v otázce výpočtu pokuty, zrušil. Podle soudu zákonným normám vyhovuje i starší rozhodnutí ÚOHS.
         Podíváme-li se do zákulisí českého pekárenského průmyslu, narazíme na podezřelé šachy. Dnes nejsilnější firmou, ba dokonce nejsilnější pekárenskou skupinou na trhu České republiky, je bezesporu United Bakeries, což je firma, která vznikla spojením dvou největších českých firem Delta Pekárny a Odkolek, přičemž Delta Pekárny jsou také (!?) následníkem Odkolka. Pod United Bakeries dnes patří i OK Rest. Penam dnes patří pod Babišův Agrofert. 
         Největším problémem současného pekařství, zvláště pak velkých firem, je tzv. „dopékání“. Pečivo se prostě distribuuje do supermarketů zmražené – a teprve na místě se dopéká. Takové pečivo sice vypadá jako čerstvé, vydrží však křehké jen krátce, rychle tvrdne. Doporučuji takové pečivo nekupovat.