Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

2. března 2017

Dernier Cri



Žhavou novinkou minulého týdne byla zpráva, že věhlasný hodnotitel restaurací Michelin opět přestřelil. Udělil totiž hvězdičku obyčejnému bistru v malém městečku, kde se vaří opravdu jen obyčejně. Podnik však má stejné jméno jako restaurace, jež měla být po právu oceněna. Avšak vloudila se chybička.
        Ostatně ne poprvé. Michelin má na svém kontě spoustu podobných nesmyslů. Udělil například kdysi hvězdičku jedné restauraci v Bruselu několik dnů předtím, než byla otevřena. Nebo dal hvězdičku pražské restauraci Maze (jejímž majitelem byl Gordon Ramsay), která pár týdnů předtím ukončila činnost kvůli finančnímu krachu. Nebo udělil ocenění Bib pražské restauraci Cornichone, která už několik týdnů neexistovala. 
         Hvězdičku měla správně získat luxusní restaurace Le Bouche à Oreille v městečku Boutervilliers nedaleko Paříže. Její šéfkuchař Aymeric Dreux byl velmi překvapen, když název své restaurace v publikaci Michelinu nenašel, přestože mu bylo několikrát voláno, že hvězdu dostal.
         Naprosto stejný název totiž má i malá restaurace Le Bouche à Oreille v městečku Borges, jejíž klientelu obvykle tvořilo jen pár místních štamgastů. Teď tato restaurace zažila šok. Do podniku se začali hrnout hosté z celé Francie i ze zahraničí. A také novináři. Chvilku trvalo, než majitelé zjistili příčinu: restaurace byla totiž uvedena ve francouzském průvodci Michelin Guide 2017 a oceněna michelinskou hvězdou! 
         „A pak mi zavolal můj syn z Paříže, kde žije. Málem umřel smíchy,“ komentovala situaci majitelka podniku Véronique Jacquetová. „Nemáme tu ani moc místa, navíc u nás pracují pouze čtyři servírky.”  Kuchařka Penelope Salmonová řekla, že ji nikdy ani nenapadlo uvažovat o michelinské hvězdě. 
         Podnik je typický svými červenými puntíkovanými ubrusy a obědovým menu v přepočtu asi za 270 Kč. Menu obvykle nabízí domácí lasagne a tradiční francouzský pokrm beef bourguignon. Pro srovnání: menu v luxusní restauraci lze pořídit za 1400 Kč.
         Šéfkuchař Aymeric Dreux kontaktoval Jacquetovou a podle vlastních slov se celé věci upřímně zasmáli. 
          A my se těšme, čím nás překvapí michelinská publikace Main Cities of Europe, v níž budou hodnoceny také pražské restaurace. Publikace vyjde už za pár dnů! Loni jsme byli šokováni hvězdičkou přidělenou restauraci Field. Co nás čeká letos?