Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

31. srpna 2017

Dernier Cri








Žhavou novinkou tohoto týdne je zpráva o výsledcích klání mezi kuchaři a kuchařkami z českých školních jídelen, které se konalo na konci srpna v pražských Stodůlkách. V soutěži vyhrály kuchařky ze Základní a mateřské školy Petrohrad v Černčicích. Porazily dalších devět týmů, když zaujaly hovězími závitky (s řapíkatým celerem a mrkví) i tvarohovým dezertem s borůvkami bez mouky. Jedním z jejich chodů byla také jarní polévka s bramborami. Letošní téma soutěže bylo Zdraví na talíři, které chutná všem. 

„Naše menu je zmodernizovaná klasika. Když jsme se o soutěži dozvěděly, z legrace jsme navrhly svíčkovou, ale zdravě. Nakonec jsme vymyslely zeleninový základ, do toho jsme daly protlak, divoké koření - a jídlo zahustily špaldovou moukou. Do svíčkové to má sice daleko, ale chuť tam je zachována,“ řekla kuchařka vítězného týmu Lenka Bláhová. Petrohradské kuchařky se soutěže zúčastnily poprvé.

Jejich škola patří k těm menším, paní Bláhová spolu s kolegyní vaří „pouze“ pro 60 strávníků. Jejich menu splnilo všechna kritéria odborné poroty - bylo moderní, zdravé a chutné.

Porotě předsedal šéfkuchař Petr Stádník, nyní působící v Akademii Macro. Podle jeho názoru se oproti loňským ročníkům zvedla úroveň dezertů i polévek. Kuchaři přestali extremizovat, vrátili se do normálního běhu života a trochu úroveň opět povýšili.

Na druhém místě skončily kuchařky ze Základní školy z Českého Brodu. Bodovaly krémovou polévkou z pečeného celeru, krůtím závitkem se špenátem a lučinou, staročeským bramborovým pyré, salátem s mrkví a bio sezamovou emulzí. Jako dezert byly podávány špaldové řezy z červené řepy s ořechy.

Na třetím místě se umístil „růžový tým“ kuchařek ze ZŠ Mánesova z Otrokovic. Ty porotu potěšily krémovou polévkou z pečeného květáku se sojovou smetanou, pečeným lososem s opraženými mandlovými lupínky, bulgurem s quinoou a grilovanou zeleninou a jogurtovým dezertem z červené řepy s banánem a chia semínky.

Týmy ze školních jídelen vařily od rána menu složené z polévky, hlavního jídla a moučníku, na přípravu celého menu měl každý tým dvě hodiny. Kuchaři přitom museli volit jídla, která jsou v dotyčných školách pravidelně podávána. Ani poté, co číšníci odnesli menu porotě, si ale ještě kuchaři nemohli oddychnout. Museli totiž prezentovat své pokrmy před odbornou porotou. Tu zajímalo, jak byla jednotlivá jídla připravena či jak dětem v jídelně chutnají. Důležité bylo držet se zdravých surovin a dodržet cenu 34 korun na strávníka, což vychází z vyhlášky o školním stravování.

Do soutěže se přihlásilo 71 týmů. Deset nejlepších vybrala odborná porota na základě navrženého menu. Všichni tři výherci dostali finanční odměnu. Za první místo to bylo 15 000 korun, za druhé místo 10 000 korun a za třetí 5 000 korun.