Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.
Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.
Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.
7. září 2017
Dernier Cri
Žhavou novinkou tohoto týdne bylo vyhlášení každoroční soutěže o Biopotravinu roku. Tuto soutěž vyhlašuje PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců.
Pro rok 2017 získal nejvyšší ocenění napříč kategoriemi výrobek z Turnovska: jsou to sterilované patizony vypwstované a vyrobené farmářem Janem Verichem. Od poroty obdržely nejvyšší počet bodů z 80 vzorků, které byly do 16. ročníku soutěže přihlášeny. Nejlepší biopotravinou živočišného původu je Sýr Sv. Barbory - přírodní zrající sýr od Bio Vavřinec a Kosař, s.r.o. V kategorii Biopotraviny pro gastronomii, pochutiny a ostatní získal ocenění bylinný čaj v nálevových sáčcích s názvem Tady roste radost od společnosti Sonnentor s.r.o., nejlepším biovínem je Ryzlink rýnský, slámové víno 2015 od společnosti Víno Marcinčák.
Předsedou poroty byl Pavel Maurer, který prohlásil: „Absolutní vítěz mne okouzlil nejen chutí, ale také tím, že byly do květinek a obrazců jemně a s obrovskou láskou vykrájeny dokoncde i ty ndejmenší mrkvičky plavající ve sladkokyselém nálevu kolem patizonů. Takže – vyvážená chuť, skvqwlá suroviny a navíc kreativita a smysl pro detail.“
Farmář Jan Verich z Turnova přiznal, že recept je rodinný, používá se už čtvrtou generaci. Výrobek přichází na trh jak ve sklenicích (650 g), tak v gastro balení určeném pro restaurace.
V této souvislosti se chceme zmínit ještě o jiné zprávě: týká se olomoucké mlékárny Olma, patřící Babišovu Agrofertu. Olma byla nucena stáhnout z trhu jogurt, který obsahoval semínka chia. Podle nařízení Evropské unie totiž nelze do mléčných výrobků tato semínka míchat. Olma spolu s dodavatelem, jihomoravskou firmou Frujo, už podala žádost, aby bylo použití chia semínek v jogurtech v Evropské unii povoleno. Argumentuje tím, že v Rakousku se podobný výrobek běžně prodává.