Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

3. září 2017

Výsledek referenda

REFERENDUM

Naše zatím poslední referendum se týkalo karibských koktejlů. Konkrétně dvou nejoblíbenějších – a to je Mojito a Piňa colada. Některé názory: Mojito se dá pít i virgin, tedy bez rumu. Z karibských rumů jsou nejlepší ty z Barbadosu a Martiniku. Kubánský v poslední době hodně ztratil na kvalitě. Za jediný pravý rum je považován Rhum agricole, často také nazývaný rhum de vesau, který opravdu pochází pouze z cukrové třtiny. Méně kvalitní je Rhum de melasse, často nazývaný jako Rhum industriel, který je destilován z kvašené melasy. Rhum agricole se potom dále dělí na tři typy - bílý rum (o alkoholovém obsahu 50, 55 a 62 procent), rhum paille, který je světlý a stárne ve velkých dubových sudech méně než dva roky, a rhum vieux, který stárne v malých dubových sudech nejméně tři roky. A na úplné špičce potom stojí rumy ročníkové, které se objevují jen v těch rumově vydařených letech a navíc v malém množství. Nicméně výsledek je jasný, naprosto jednoznačný.

Mezi karibskými koktejly s bílým rumem jasně a s převahou zvítězilo Mojito nad Piňa colada!

V referendech budeme pokračovat, další otázku můžete čekat jako vždy v pondělí, tedy 4. 9. 2017.