Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

9. listopadu 2017

Dernier Cri








Žhavou novinkou tohoto týdne je zpráva, že v Paříži byla (stejně jako předtím v Londýně, Tokiu a Melbourne) otevřena tento týden první nudistická restaurace ve městě. Právo mít na sobě šaty mají v novém podniku v sedmém pařížském obvodu jen číšníci. Restaurace O'Naturel v rue de Gravelle 9 nabízí 40 míst a servíruje vybraná jídla, připravená ze surovin jako jsou Foie gras, steaky nebo ryby, ale také veganské speciality. Na jídelním lístku jsou tyto nejzajímavější položky: kachní Foie Gras au Torchon, hruškové a jablečné chutney, sezamový a humrový salát, kandované kachní žaludky, jikry v červeném víně. Jako hlavní chod se nejčastěji podává jehněčí na rajčatech a jarní cibulce nebo jemně dušené kuřecí maso, a lanýžovou šťávou a polentou. Jako dezert je prý nejoblíbenější hruškové pyré v karamelu s červenou paprikou a drobenkou. 

Na rozdíl od londýnské restaurace Bunyadi však v pařížské restauraci nejsou jednotlivé stolky odděleny závěsy kvůli soukromí - v O'Naturel to vypadá jako v každé jiné restauraci. Stolky jsou většinou určeny pro dva hosty a stojí v těsné blízkosti ostatních stolků. Kvůli hygieně jsou však na židlích potahy, které se po každém návštěvníkovi vyměňují. Hosté si po vstupu odloží v šatně, jdou se posadit a jedí nazí. Otevřeno je od úterý do soboty od 19:30 do 23:00.

Aby místní obyvatelé neutrpěli při pohledu do oken podniku šok, jsou okna zakrytá neprůhlednými závěsy. Jak informovala francouzská média, zaplatí hosté této elegantní restaurace za tříchodové menu (předkrm, hlavní jídlo a dezert) asi 40 až 50 eur (1000 až 1300 Kč) na osobu. To není určtě mnoho. Nápoje jsou ovšem dažší a počítají se zvlášť.
Po otevření prvních pařížských veřejných prostor pro nudisty (na nábřeží Seiny) letos v létě je to další průlom do tradice.
Ve Francii je prý určitě kolem 2,6 milionu lidí holdujících naturismu.