Žhavou novinkou tohoto týdne je zveřejnění aktuální michelinské publikace Main Cities of Europe, která jako jediná zahrnuje hodnocení českých restaurací, bohužel pouze těch, které se nalézají v oblasti města Prahy.
Na toto zveřejnění čeští gastronomičtí odborníci dlouho toužebně čekali. Ve hře bylo mnoho neznámých. Čekali jsme především, že hvězdu Michelin konečně získá restaurace Grand Cri s šéfkuchařem Janem Punčochářem. Ta si ji totiž zaslouží už nejméně dva roky – a podle názoru mnoha odborníků, včetně mne, by měla mít nejen jednu, ale hvězdičky dvě. Inspektoři Michelinu však jsou stále opačného názoru. Nedali hvězdu této restauraci ani tentokrát. Žasneme.
Někteří lidé z branže čekali, že hvězdu dostane restaurace Paloma v Průhonicích. Ta patří Andreji Babišovi a je to kopie stejnojmenné restaurace v Mougins na Azurovém pobřeží. Paloma v Mougins má dokonce hvězdičky dvě! A oficiálně je šéfkuchařem v Mougins i v Průhonicích stejný muž, Francouz Nicolas Decherchi! Ani ten však českou hvězdu nedostal.
Naopak jedna hvězda z Prahy zmizí! Restaurace Alcron s šéfkuchařem Romanem Paulusem o hvězdu přišla! To je rozhodnutí velice diskutabilní.
Hvězdičky si tedy udržely už pouze dvě pražské restaurace: La Degustation Bohême Bourgeoise (šéfkuchař Oldřich Sahajdák) a Field (šéfkuchař Radek Kašpárek).
Ocenění Bib Gourmand, které se uděluje restauracím, kde se „dobře vaří za rozumné ceny“ ztratily pražské restaurace SaSaZu a Aureole. Těžko říct, jestli důvodem bylo horší vaření nebo nerozumné ceny. Naopak nově získala ocenění Bib Gourmand restaurace Bistrot 104 na Vinohradech (Korunní 104) a zařadila se tak vedle dosavadních držitelů: Divinis, Eska, Na Kopci, Sansho a Maso a Kobliha.
Pikantní je jistě fakt, že Bistrot 104, tedy restauraci, která se proklamuje jako „fine dining ve skandinávském stylu“, pozvedl na vyšší úroveň šéfkuchař Pavol Pavlík, dříve zástupce Jana Punčocháře a potom šéf v Le Terroir, bezesporu vynikající kuchař, který však z neznámých důvodů dostal v Bistrot 104 nedávno padáka, stejně jako všichni zaměstnanci. Nyní tedy v restauraci pracuje úplně nový (v podstatě anonymní) tým, jehož se Bib Gourmand může týkat jen sotva.
Zdá se tedy, že Michelin nejenže pokračuje v „českých úletech“ (bylo jich už několik, vzpomeňme Maze, Cornichon apod.), ale dokonce se rozhodl dát českým restauracím řádné facky, které mají být hodně slyšet a vidět. Vůbec se nedivím některým šéfkuchařům (nejen českým), kteří o Michelinu hovoří s velkým pohrdáním.
Jedním slovem: trapné!
Na toto zveřejnění čeští gastronomičtí odborníci dlouho toužebně čekali. Ve hře bylo mnoho neznámých. Čekali jsme především, že hvězdu Michelin konečně získá restaurace Grand Cri s šéfkuchařem Janem Punčochářem. Ta si ji totiž zaslouží už nejméně dva roky – a podle názoru mnoha odborníků, včetně mne, by měla mít nejen jednu, ale hvězdičky dvě. Inspektoři Michelinu však jsou stále opačného názoru. Nedali hvězdu této restauraci ani tentokrát. Žasneme.
Někteří lidé z branže čekali, že hvězdu dostane restaurace Paloma v Průhonicích. Ta patří Andreji Babišovi a je to kopie stejnojmenné restaurace v Mougins na Azurovém pobřeží. Paloma v Mougins má dokonce hvězdičky dvě! A oficiálně je šéfkuchařem v Mougins i v Průhonicích stejný muž, Francouz Nicolas Decherchi! Ani ten však českou hvězdu nedostal.
Naopak jedna hvězda z Prahy zmizí! Restaurace Alcron s šéfkuchařem Romanem Paulusem o hvězdu přišla! To je rozhodnutí velice diskutabilní.
Hvězdičky si tedy udržely už pouze dvě pražské restaurace: La Degustation Bohême Bourgeoise (šéfkuchař Oldřich Sahajdák) a Field (šéfkuchař Radek Kašpárek).
Ocenění Bib Gourmand, které se uděluje restauracím, kde se „dobře vaří za rozumné ceny“ ztratily pražské restaurace SaSaZu a Aureole. Těžko říct, jestli důvodem bylo horší vaření nebo nerozumné ceny. Naopak nově získala ocenění Bib Gourmand restaurace Bistrot 104 na Vinohradech (Korunní 104) a zařadila se tak vedle dosavadních držitelů: Divinis, Eska, Na Kopci, Sansho a Maso a Kobliha.
Pikantní je jistě fakt, že Bistrot 104, tedy restauraci, která se proklamuje jako „fine dining ve skandinávském stylu“, pozvedl na vyšší úroveň šéfkuchař Pavol Pavlík, dříve zástupce Jana Punčocháře a potom šéf v Le Terroir, bezesporu vynikající kuchař, který však z neznámých důvodů dostal v Bistrot 104 nedávno padáka, stejně jako všichni zaměstnanci. Nyní tedy v restauraci pracuje úplně nový (v podstatě anonymní) tým, jehož se Bib Gourmand může týkat jen sotva.
Zdá se tedy, že Michelin nejenže pokračuje v „českých úletech“ (bylo jich už několik, vzpomeňme Maze, Cornichon apod.), ale dokonce se rozhodl dát českým restauracím řádné facky, které mají být hodně slyšet a vidět. Vůbec se nedivím některým šéfkuchařům (nejen českým), kteří o Michelinu hovoří s velkým pohrdáním.
Jedním slovem: trapné!