Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

19. dubna 2018

Dernier Cri



Žhavou novinkou tohoto týdne je zpráva o nově objevených účincích šalvěje. Právě teď, kdy se šalvěj začíná na zahrádkách rozrůstat, je to zpráva velice zajímavá. Ostatně už dříve jsme věděli, že šalvěj má vynikající vliv na lidské zdraví. Šalvěji se říkalo dokonce občas „bylina nesmrtelnosti“! Teď však se objevily zprávy o noivých vědeckých objevech, týkajících se této nenápadné bylinky.

Labužníci milují italskou lahůdku zvanou Saltimbocca: je to plátek telecího masa, pokrytý plátkem parmské šunky a lístkem čerstvé šalvěje. Potom se vše dusí na olivovém oleji. Recept prý vznikl v Brescii v 18. století, název v překladu znamená místním argotem „skoč do pusy“.

Především se však doporučuje udělat si z čerstvých lístků šalvěje čaj. Obyčejný čaj, vývar. Pití šalvějového čaje slouží k posílení celého těla. Důležité je, že šalvěj chrání tělo před mrtvicí a infarktem. Samozřejmě, že nezachrání každou situaci, ale určitě pomáhá. Jako u všech bylin, i u šalvěje je však rozhodující pravidelné (!) pití. A to je kámen úrazu. Lidé prostě nemají tendenci dělat něco pravidelně. Na stranu druhou, s šalvějí se to nesmí přehánět. Jeden až dva šálky si však můžete bez obav dopřát.

Svůj význam má šalvěj také při křečích, třesu končetin, při obrně a při onemocnění míchy. Zde je vidět, jak blahodárně působí na naši nervovou soustavu. Hodně důležité je také působení šalvěje na játra. Zbavuje tělo různých toxinů. Čím lepší máme stav jater, tím lépe se nám žije. Tím lepší je naše imunita. Šalvěj příznivě stimuluje i chuť k jídlu, proto se také v malém množství užívá jako koření. Její antiseptické účinky se významně projeví při obtížích se střevy a při průjmu. A opět – jelikož střeva jsou významnou částí tvorby naší imunity, blahodárné působení šalvěje na střeva se v dobrém projeví i na celý organismus. Klasikou je využití šalvěje při zánětech v dutině ústní. Jedná se o různé váčky pod zubem, afty, ale také při zánětech v krku, při zánětech mandlí a při infekcích horních cest dýchacích. Někdy se uvádí, že by člověk nemusel přijít o mandle, kdyby pravidelně pil šalvějový čaj. Tím samozřejmě chráníme i další orgány, protože člověk bez mandlí přichází o přirozenou bariéru pro různé infekce, které pak snáze postupují dál do organismu.

Šalvějový čaj připravujte tak, že lžičku sušené šalvěje zalijete čtvrt litrem vroucí vody a krátce vyluhujete. Můžete nechat vychladnout. Z šalvěje luční, lépe řečeno z jejích květů, si můžete připravit také šalvějový ocet. Květy zalijete přírodním octem a necháte stát dva týdny na slunci nebo na teplém místě. V šalvěji se můžete i koupat, je to rozhodně uklidňující procedura. Dvě hrsti šalvěje dáte do studené vody. Druhý den zahřejete k varu a přidáte do připravené lázně.

Šalvěj snižuje produkci mateřského mléka. Pokud žena kojí, měla by se proto šalvěji vyhnout. Jiné to bude, pokud bude naopak chtít dítě již odstavit. Také nadměrná konzumace může vést k ovlivnění našeho zdraví nežádoucím směrem. Zejména kombinace šalvěje s alkoholem může vyvolat nežádoucí uvolnění thujonu, který má toxické účinky.