Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

26. dubna 2018

Dernier Cri



Žhavou novinkou tohoto týdne je zveřejnění receptu na domácí zavináče. Autoři tvrdí, že podle tohoto unikátního receptu lze vyrobit lahůdku, která nemá obdoby. Doporučují především použít pouze čerstvé ryby, filety absolutně zbavené kostí. Měly by to být malé plátky masa s kůží, nejlépe ze sledě, pstruha, lína, candáta nebo bělice. Kůže se před použitím musí zbavit šupin tupou stranou nože. Na 50 gramů takto upravených ryb je nutno mít 1 čerstvou cibuli a 6-8 znojemských nakládaných okurek. 
Z šedesáti gramů mořské soli a 450 ml kvalitní studené vody namíchejte nálev. Nechte nálev uzrát asi půl hodiny za neustálého míchání. Potom filety naskládejte na sebe do velké mělké skleněné mísy a zalijte je nálevem tak, aby byly úplně ponořené. Nechte marinovat dvě až tři hodiny. Potom filety vyjměte a osušte papírovou utěrkou.
V nerezovém hrnci zvolna přiveďte k varu 450 ml jablečného octa, 1 polévkovou lžíci světlého třtinového cukru, 6 kuliček černého pepře, 6 kuliček nového koření, 1 muškátový květ, 3 bobkové listy a jednu sušenou chilli papričku. Vařte asi tři minuty, pak nechte úplně do studena vychladnout. Vyrovnejte filety obrácené kůží dolů na čisté prkénko, k ocasnímu konci vložte kolečko cibule a okurku, sviňte a sepněte párátkem. Postup opakujte u všech filetů. Navrstvěte zavináče do sterilizované sklenice a zalijte vychladlým octovým nálevem – včetně koření, tak, aby byly ryby zcela ponořené. Přidejte několik nakládaných zelených oliv. V případě potřeby dolijte trochu čistého octa. Uzavřete a nechte v lednici nejméně čtyři dny zrát. Aby se ryby nezkazily, musí být naprosto ponořené, nesmí nikdy ani kousíček z octového nálevu vyčnívat! Ve sklenici vydrží i 14 dnů!