Žhavou novinkou tohoto týdne je start už patnáctého ročníku třídenního Prague Food Festivalu, pořádaného Pavlem Maurerem tentokrát na Vyšehradě od pátku do neděle (25.5-27.5.).
První festival tohoto typu se konal v roce 2003 v prostorách břevnovského kláštera. Postupně se místy setkání staly Tvrz Dřevčice, Sovovy mlýny, Vyšehrad, Žofín, Vltavské mosty a potom nadlouho zahrady Pražského hradu.
Takže tedy znovu Vyšehrad. Je to bezesporu vhodné místo, s krásným výhledem na Prahu. Své stánky zde budou mít špičkové restaurace (v počtu 22!), prodejci nealko i alkoholických nápojů (13), dalších devět stánků bude patřit různorodým delikatesám, ke spatření bude 27 šéfkuchařů a 24 samostatných cooking shows.
Téma festivalu je tentokrát zcela jasné: Kulinární trendy roku 2018. Pavel Maurer zveřejnil také motto festivalu: „Celý gastronomický svět se pokouší definovat, jaké kuchyně a pokrmy budou in? Která koření si oblíbí slavní chefové? Jaké nápoje se budou pít? Nakolik ohleduplní budeme k naší planetě? Z celé škály nápadů jsme vybrali nejzajímavějších TOP 10, jež bychom rádi prezentovali na letošním festivalu.“
V tendencích svého hesla „Nejezte blbě!“ pokračuje Maurer i nadále. Ptá se každého: „Víš, co jíš?“ Všechny stánky budou označeny tímto dotazem.
Maurer prohlašuje: „Hrajeme si, objevujeme a experimentujeme. Baví nás nové chutě, vůně a tvary. Molekulární kuchyně je stále in.“
Nejlepší přístup do festivalového areálu bude asi seshora, od stanice metra Vyšehrad. Projdete kolem Sjezdového paláce a hotelu Holiday Inn a vejdete vchody C nebo B.