Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

17. května 2018

Dernier Cri









Žhavou novinkou tohoto týdne je start už patnáctého ročníku třídenního Prague Food Festivalu, pořádaného Pavlem Maurerem tentokrát na Vyšehradě od pátku do neděle (25.5-27.5.). 

První festival tohoto typu se konal v roce 2003 v prostorách břevnovského kláštera. Postupně se místy setkání staly Tvrz Dřevčice, Sovovy mlýny, Vyšehrad, Žofín, Vltavské mosty a potom nadlouho zahrady Pražského hradu.

Takže tedy znovu Vyšehrad. Je to bezesporu vhodné místo, s krásným výhledem na Prahu. Své stánky zde budou mít špičkové restaurace (v počtu 22!), prodejci nealko i alkoholických nápojů (13), dalších devět stánků bude patřit různorodým delikatesám, ke spatření bude 27 šéfkuchařů a 24 samostatných cooking shows.

Téma festivalu je tentokrát zcela jasné: Kulinární trendy roku 2018. Pavel Maurer zveřejnil také motto festivalu: „Celý gastronomický svět se pokouší definovat, jaké kuchyně a pokrmy budou in? Která koření si oblíbí slavní chefové? Jaké nápoje se budou pít? Nakolik ohleduplní budeme k naší planetě? Z celé škály nápadů jsme vybrali nejzajímavějších TOP 10, jež bychom rádi prezentovali na letošním festivalu.“
V tendencích svého hesla „Nejezte blbě!“ pokračuje Maurer i nadále. Ptá se každého: „Víš, co jíš?“ Všechny stánky budou označeny tímto dotazem.

Maurer prohlašuje: „Hrajeme si, objevujeme a experimentujeme. Baví nás nové chutě, vůně a tvary. Molekulární kuchyně je stále in.“


Nejlepší přístup do festivalového areálu bude asi seshora, od stanice metra Vyšehrad. Projdete kolem Sjezdového paláce a hotelu Holiday Inn a vejdete vchody C nebo B.