Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

24. května 2018

Dernier Cri








Žhavou novinkou tohoto týdne je zpráva PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců k problematice porážky skotu střelnou zbraní na pastvě. Tento způsob porážky znamená méně stresu pro zvíře a lepší maso pro spotřebitele bez stresových hormonů, které se uvolňují během běžné porážky zvířat na jatkách. Tento nový způsob porážky je již praktikován v německých nebo švýcarských biochovech a v Česku není zatím legální. Svaz PRO-BIO však pracuje na legalizaci tohoto způsobu porážky pořádá konferenci věnovanou tomuto tématu. 

„Porážka zvířete na maso není nikdy nic příjemného, když k tomu přičtete ještě stres způsobený transportem zvířat na jatka, tak se nemůžete divit, že se to našim sedlákům příčí a hledají jiné alternativy. Porážka střelnou zbraní přímo na pastvě, kdy je zvíře za použití tlumiče střeleno přímo do hlavy a následně vykrveno v přistaveném boxu, nijak nestresuje samotné zvíře, ani okolo stojící krávy. Navíc maso, do kterého se nevyplaví stresové hormony, je chutnější, kvalitnější, lépe zraje a na trhu je spotřebiteli i samotnými kuchaři také žádanější,“ říká manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců Kateřina Urbánková.

Zvíře není stresováno převozem na jatka a je usmrceno bez strachu na pastvě, kde zatím trávilo celý svůj život. Porážka střelnou zbraní přímo na pastvě je tak humánním způsobem usmrcení zvířete a má zásadní vliv také na kvalitu masa a pohodu ostatních zvířat v chovu. Boxy pro vykrvení musí samozřejmě splňovat přísné hygienické podmínky dané platnou legislativou.

„Tento způsob porážky není v České republice v současnosti legální, přitom v Německu, Švýcarku a dalších západních zemích je v biochovech běžně praktikován. To je třeba změnit. Přibližně 55 % pastvin v ČR je v režimu ekologického zemědělství a skot, který na nich vyrůstá, je také BIO. Je potřeba maximálně podpořit snahu sedláků o to, aby maso z našich chovů zůstávalo na našem stole. Toto je jedním ze způsobů, jak to udělat. Je jedno, jestli se na to díváme z pohledu animal welfare nebo konkurenceschopnosti. Ale když to jde jinde, proč by to nemohlo jít u nás,“ upřesňuje Urbánková.

Více informací nejen o porážce skotu střelnou zbraní na pastvě mohou zájemci načerpat na konferenci Bioakademie 2018, kterou pořádá Svaz PRO-BIO 7. června 2018 v Poděbradech. Svůj pohled na problematiku zde představí jak zástupci Ministerstva zemědělství ČR, tak němečtí ekozemědělci, kteří porážku již praktikují. Pozváni byli rovněž zástupci tuzemské Státní veterinární správy i jejich kolegové z Německa. Na konferenci vystoupí také bývalý ministr zemědělství Martin Jurečka s příspěvkem na téma budoucnosti biopotravin v ČR. Akce proběhne díky finanční podpoře Ministerstva zemědělství ČR.