Žhavou novinkou uplynulého týdne je bohužel zpráva velice smutná: ve francouzském Štrasburku spáchal 8. června sebevraždu (a na její následky zemřel) slavný televizní kuchař a spisovatel Anthony Bourdain. Jeho bezvládné tělo objevil v hotelovém pokoji jeho kolega, šéfkuchař Eric Ripert (šéfkuchař newyorské tříhvězdičkové michelinské restaurace Le Bernardin). Čeští diváci mohou Bourdaina znát z televizních pořadů Bez předsudků nebo Neznámé končiny. V roce 2010 natočil jeden díl svého pořadu No Reservations (Bez předsudků) také v Praze. Byl jsem přítomen natáčení v restauraci La Degustation (účinkovali s ním také Oldřich Sahajdák, David Černý a Zdenek Pohlreich) a hovořil jsem s Bourdainem později i v New Yorku, když mě pozval do restaurace Brasserie Les Halles, v níž dlouho fungoval coby šéfkuchař. Česky vyšly jeho knihy Důvěrnosti z kuchyně, Nevábné chuťovky, Bez servítku, Šéfkuchař na cestách a Kost v krku.
Bourdainovi bylo 61 let. Narodil se a žil v USA, ale jeho rodiče byli Francouzi. Jako kuchař nedosáhl velkých úspěchů, avšak jako spisovatel měl celosvětový úspěch, když v knize Kitchen confidential (Důvěrnosti z kuchyně) prozradil mnoho dosud tajených pravd o tom, jako to chodí v zákulisí restaurací, tedy hlavně v kuchyních: informace o sexu, drogách, nedostatku hygieny, zlotřilém chování a nekalých tricích kuchařské praxe byly čtenáři přijaty jako upřímné, nepředvídatelné, šokující a zábavné. Brzy poté se Bourdain objevil na televizních obrazovkách jako průvodce pořadů, které ukazovaly práci kuchařů po celém světě. Stal se televizní hvězdou, byl dokonce přezdíván jako „Elvis mezi kuchaři“. Někteří diváci (včetně mne) Anthonymu zazlívali, že neustále kouří, dokonce někdy i během jídla. Obávali jsme se, že jeho chuťové buňky jsou kouřem hodně zpacifikovány a nejsou schopny rozlišit dobré od nedobrého. Některým divákům se zdálo, že mu prostě chutná všechno, že je věčně hladový a pokud jde o kvalitu jídla, nedá se mu věřit.
Důvod sebevraždy je zatím neznámý.