Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

12. července 2018

Dernier Cri









Žhavou novinkou tohoto týdne je zpráva o chystané aktivitě ministerstva zemědělství, týkající se stavby malých rybníků. V budoucnu prý by lidé, kteří si chtějí postavit rybník na vlastním pozemku do velikosti dvou hektarů bez státní dotace, nemuseli potřebovat stavební povolení. O záměru už prý jednalo ministerstvo zemědělství s ministerstvem životního prostředí. Ministerstvo zemědělství chce tímto krokem jednak podpořit udržení vody v krajině, ale také podpořit chov ryb. Není ani proti stavbě větších přehrad pro zásobování obyvatelstva pitnou vodou. Stavební povolení nebude muset mít ani majitel, který postaví rybník tam, kde kdysi historicky byl. Rybník této velikosti se dá podle odborníků postavit poměrně rychle, za méně než půl roku, ale získat povolení trvalo dosud i tři roky. Proti návrhu není prý ministerstvo životního prostředí, neočekává se ani odpor ministerstva pro místní rozvoj. Záměr by měl jít do legislativního plánu vlády co nejdříve. Stavba větších přehrad by však podle ministerstva měla být podmíněna souhlasem místních obyvatel a samospráv.

Vláda v dubnu zastavila přípravné práce na přípravě vodní nádrže Pěčín na říčce Zdobnici na Rychnovsku, protože vybudování nádrže nezískalo podporu v regionu. Podle vládního návrhu by měla pokračovat příprava vlachovické přehrady na Zlínsku i v Senomatech a Šanově ve středních Čechách. Začít by se měla také řešit přehrada Kryry na Rakovnicku, kam by se přiváděla voda z Nechranické nádrže v povodí Ohře. Ve středních Čechách by se měla letos vypracovat komplexní řešení nádrží v povodí Rakovnického potoka a Blšanky. Měly by se vyřešit problémy se zneškodňováním znečištění odpadních vod z obcí a měst, revitalizovat vybrané vodní toky a chránit více půdu proti erozi. To by mělo stát bez nákladů na stavbu obou nádrží 2,49 miliardy korun. Dvě nádrže budou stát 450 milionů korun.