Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

19. července 2018

Dernier Cri




Žhavou novinkou tohoto týdne je zpráva o soutěži v pojídání borůvkových knedlíků, která se konala v jihočeských Borovanech. Vítěz snědl 25 kynutých knedlíků, politých borůvkovou omáčkou zvanou žahour. Knedlíky měly velikost tenisového míčku. Rekord v Borovanech odolal, neboť i loni dosáhl vítěz stejného výsledku. Zatím nejlepší výsledek je z roku 2010, tehdy vítěz snědl 33 knedlíků, ty však byly tehdy o něco menší než letos.

O titul krále borůvkových knedlíků se letos na festivalu Borůvkobraní utkalo 40 soutěžících, zvítězil Josef Voharčík ze Žirovnice na Pelhřimovsku. Akci s rozpočtem kolem dvou milionů korun za dva dny navštívilo asi 15 tisíc lidí. Novinářům to v neděli řekla hlavní organizátorka Magdalena Hluštíková.

Letos se soutěže zúčastnil i několikanásobný vítěz pan Vícha, který se účastní každý rok, jeho osbní rekord je 32 knedlíků, letos snědl asi dvacet. Loňský vítěz Luboš David letos skončil druhý s počtem 23 knedlíků. Mezi ženami vyhrála Hana Kubová z Trhových Svinů na Českobudějovicku, snědla 12 knedlíků. Kuchařky pro soutěž připravily 2000 knedlíků, snědlo se 435 kusů. Dohromady se na Borůvkobraní zkonzumuje 9000 knedlíků. Na koláče a knedlíky padlo asi půl druhé tuny borůvek, kromě toho se prodaly asi čtyři tuny čerstvých borůvek. „Úroda byla letos dobrá, ale borůvky byly mnohem dřív než v minulých letech. Zásoba docházela, ale koláče, žahoury, to se dá všechno udělat i z mražených borůvek. Hlavní je, aby byly borůvky na prodej,“ řekla organizátorka.

Na Borůvkobraní se podílejí od jeho začátku v roce 2006 dva spolky: Boženy - borovanské ženy, asi 60 žen, jež letos napekly rekordních 270 koláčů. Loni pekly 200 plechů. Osm žen z Klubu tradic peče podle tradičních receptů, třeba natahovačky, těsto, které vytahují a smaží jako vdolky.

Letos bylo na akci 140 stánkařů, což je víc než dříve. „Hodně stánkařů mi říká, že měli vyšší tržby než loni a že to bylo tím, že bylo po výplatě,“ řekla Hluštíková. Větší zájem byl i o sazenice borůvek: letos se všech 500 prodalo první den, loni jich bylo 380 a vystačily až do druhého dne.

Akce v klášterním areálu v sobotu přilákala 10 500 lidí, loni v sobotu jich bylo 12 000. „Dnes se mi zdá, že je tu víc lidí než minulý rok v neděli. Kdyby se návštěvnost ustálila na 15 000, byli bychom šťastní. Loni bylo 18 000 lidí a už to bylo neúnosné v tom, že jsou lidé nespokojení, nestačí kapacita kláštera, záchody, občerstvení,“ řekla Hluštíková. Město Borovany má 4100 obyvatel, kvůli akci zřizuje několik záchytných parkovišť, která jsou zdarma.

Borůvkobraní nabízí i mistrovství světa v chytání borůvek do úst, dále pak ještě „borůvkový souboj“ kuchařů, jarmark, řemesla, hudbu a divadlo. Novinkou je borůvkový betlém, kdy Josef má hůl, na níž jsou vyřezané borůvky, a anděl je ozdobený borůvkami. Přibudou ještě Marie a Ježíšek. Program je třetím rokem rozšířen do spodní zahrady, kde je určen dětem. Pořadatelé si díky krokoměrům letos změřili, že za den každý z návštěvníků ujde průměrně 21 kilometrů.